Редят картини на Георги Баев в Бургас Изложбата ще бъде открита утре вечер. Тя е факт три години след смъртта на родения в Бургас художник и се организирана от Община Бургас.

Експозицията включва 39 творби на Георги Баев, от които 21 картини, рисувани с маслени бои, 13 акварела и 5 литографии.

Георги Баев (1924-2007) е български художник – маринист. Завършва "Живопис" в Художествената академия в София, в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов. До 1960 г. работи предимно графика и сценография в кукления театър в Бургас. Първото му международно признание е през 1957 г. на Световен младежки фестивал в Москва. Следват десетки участия у нас и в чужбина, много отличия, членство в Съюза на българските художници, на Австрийското обединение на художниците "Кюнстлер хаус", на Японската асоциация на художниците "Ника-кай". Тежък момент в неговия живот настъпва през 1983 г., когато запалват ателието му и при пожара изгаря всичко. Това не го сломява и още на следващата година показва едни от най-добрите си композиции. Проф. Петър Вундерли го определя като един от големите хуманисти на Европа и света. През 1986 г. Баев става носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуства. Представен е в 34-томния Речник на изкуствата на лондонското издателство "Макмилън", многократно е номиниран за "Мъж на годината", "Личности с влияние", "Кой-кой е" на американски и английски биографични институти. Негови картини са откупени или дарени на много места в България и чужбина.

Изложбата ще бъде открита в 19.00 часа. и тогава ще бъде прожектиран и филмът "Ателието" на режисьорката Невена Тошева. Той е сниман, след запалването на ателието на Георги Баев в Бургас. Преди откриването на изложбата ще бъде представена автобиографичната книга на Тошева "Докато паметта ми е жива".