DSC_1544

DSC_1544

Редът в Слънчев бряг ще се запази

на придвижването по алеите, транспортната схема и мерките за въвеждането на график за зареждане на търговските обекти бяха оценени изключително високо от представители и дипломатически лица на държавите, чиито граждани преимуществено почиват в курорта. Този режим ликвидира до голяма степен съществуващия преди хаос и криминалитет в Слънев бряг и промени курорта в представите на чужди и родни гости, като надеждна и атрактивна дестинация. Изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров заяви, че на проведената днес среща с представители на Съюза на хотелиерите, намеренията на ръководството да отстояват политиката на европейски стандарти остава непоколебима. 

Хотелиерите подчертаха, че ще поискат от бъдещото служебно правителство спешно да реши въпроса със собствеността и поддръжката на инфраструктурата. Прилежащите алеи, ВиК и електропреносна мрежи са собственост на българскта държава и като такива са под управлението на акционерно дружество с мажоритарно държавно участие. Ролята на "Слънчев бряг" АД е не само стопанисването, подръжката и развитието на инфраструктурата, но и цялостното менажиране на туристическия комплекс. В годините на прехода Слънчев бряг нарастна в застроен хаотично мегаполис, който започна да се превръща в антипод на своето предназначение – туристическа дестинация. Решителните действия на последното ръководство на държавното дружество да пресече порочната практика на сенчеста икономика, престъпност и проституция в комплекса, за съжаление срещна сериозен отпор от икономическите структури, които десетилетия се обогатяваха на базата на безвластието и беззаконието в Слънчев бряг. Проблемът с инфраструктурата се оказа ключов, тъй като част от хотелиерите отказаха да плащат за нейната подръжка, както са задължени според приватизационните договори за закупуване на обектите си от Агенцията по приватизация. В навечерието на всеки сезон определени субекти организират традиционно протести и напрежение в Слънчев бряг, опитвайки се да отменят законовите правила и норми за ползване на инфраструктурата и контрола в курорта за осигуряване на спокойствието на почиващите. Нелегални таксита, проститутки, джебчии, незаконни търговци и др. от цялата страна се стремят да превърнат българския курорт в своя територия за незаконно обогатяване, като част от хотелиери и ресторантьори покровителстват подобни дейности и печелят от тях. Именно те настояват държавата да абдикира от контролиращите си функции и Слънчев бряг да бъде оставен на произвола на уличните правила и безвластието. Това определено не се харесва на чуждите дипломатически мисии и туроператори, които са заляти с лавина от жалби за беззакония от своите граждани, сбъскали се с българската действителност. Ръковоството на комплекса категорично е решило да не се подава на ескалацията на шантаж и заплахи от безредие, с цел проваляне на сезона от хотелиери и собственици на казина, които се опитват да използват ситуацията на обществени протести в национален мащаб в користен интерес. 

В рамките на една седмица бизнес сдруженията обявиха, че ще внесат в акционерното дружество своите предложения, които да бъдат внесени в ресорното министерство. Решението бе взето на работна среща в курортния комплекс, на която бизнесът се опита да определи исканията си в навечерието на туристическия сезон. Това предизвика обичайните спорове между различните бизнес организации и акционерното дружество. На срещата присъстваха също кметът на община Несебър Николай Димитров, директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас Милен Димитров и началникът на районното управление „Полиция” в Несебър Стайко Манев.

"Собствеността на "Слънчев бряг" АД – улици, алеи, ВиК съоръжения и др., не може да бъде подарявана. Забранява го законът. Държавата притежава 75% от акциите, останалите 25% са на частни собственици и техните интереси не бива да бъдат накърнявани", обясни изпълнителният директор на дружеството Златко Димитров в отговор на поредното предложение инфраструктурата да бъде отстъпена безвъзмездно на община Несебър.

Акционерното дружество е отговорно за състоянието на инфраструктурата, за спокойното и безопасно пребиване на туристите в комплекса. Финансовият ресурс, с който изпълнява ангажиментите си обаче е ограничен. В името на нормалните взаимоотношения, през последните три години дружеството дори не е търсило по съдебен ред инфраструктурните такси, дължими от собствениците на хотели, по силата на приватизационните им договори.  Ръководството подхожда с разбиране към това, че се заплащат данъци и в община Несебър.  Няма обаче законов механизъм, който да насочи финанси към поддръжката на инфраструктурата в Слънчев бряг. Ето защо дружеството предложи в Закона за административно-териториалното устройство да бъдат направени промени. Идеята е да бъде въведена нова териториална единица „курортен комплекс”, като вид населено място.  Този статут ще регламентира правилата за поддръжка и ползване на инфраструктурата, обществените зони, озеленяването, транспорта, сигурността на туристите. Ще бъдат регламентирани отговорностите и контрола. Финансирането следва да се осигури от туристическия данък, който да се събира централно в бюджета и да се връща целево в курортния комплекс.

На 24 април тук идват първите туристи – австрийски пенсионери. Тази година е сключено стратегическо споразумение няколко десетки хиляди австрийски граждани да прекарат своята почивка именно в България и именно в Слънчев бряг. Курортът трябва да е готов да ги посрещне и това, според Златко Димитров измества приоритетите. Той предпочита да насочи вниманието си към текущите проблеми по подготовка за сезона – как да се справят с шума, с проституцията и престъпността, как да бъдат гарантирани редът, спокойствието и чистотата в курорта. 

Някои от членовете на Съюза на собствениците обаче заявиха, че са решени да предприемат поредните ефективни протести и стачки дори и с риск за дискредитиране на сезона.

Страните се договориха  да обмислят и синхронизират предложенията си по отношение на статута и собствеността на инфраструктурата в курорта, да изготвят общо писмо, което да внесат в президентството и бъдещото служебно Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.  Позицията на ръководството на "Слънчев бряг" АД е, че въпросът със собствеността и менажирането на съществуващата инфраструктура в Слънчев бряг е изцяло от компетенцията на съдебната власт, но досега хотелиери те търсят единствено политическо решение, което би било несъстоятелно.