Къщата на Георги Шагунов се намира на улица Филип Кутев №2а. Снимка Архив Черноморие-бг

Къщата на Георги Шагунов се намира на улица Филип Кутев №2а. Снимка Архив Черноморие-бг

Ремонтът на къщата на композитора Георги Шагунов може да започне в началото на следваща година. Пари за него са предвидени в капиталовата програма на Община Бургас. Те са в размер на 550 000 лева.

Единствената причина ремонтът да не е започнал досега е тази, че се изчаква промяна в статута на сградата. Общината поиска той да не е просто за жилищни нужди, а за обществени, в конкретния случай музейни дейности. С това са съгласни и частните съсобственици, тъй като собствеността не е изцяло публична.

Когато пристигне одобрение от Министерство на културата, моментално ще бъде издадено разрешение за строеж, уточняват от Община Бургас. Очаква се това да се случи до края на тази или в началото на следващата година.

Междувременно днес Общината реагира на сигнал за паднала част в задната страна на имота. Основната сграда със статут на паметник на културата е стабилна. Пропаднала е част от пристройка, която и без друго трябваше да бъде премахната. Обектът е обезопасен. Изчакват се последните дни, преди да започне възраждането на тази знакова сграда.

Министерството на културата даде зелена светлина за Къща на музиката в Бургас