DSC_5958

DSC_5958

Ремонтът на бургаската гара - предизвикателство

- заместник-генерален директор на държавно предприятие "Национална компания железопътна инфраструктура".DSC_5976 Той направи символичната първа копка по проекта за реконструкцията на гаровия комплекс в морския град. Стойността на проекта е 9 511 641,48 лева с ДДС. Проектът ще бъде изпълнен от ДЗЗД "Железопътна инфраструктура Бургас". Реконструкцията на гарата е част от проект, който включва рехабилитацията на още две гари в страната - в София и Пазарджик.DSC_5992 Средствата за тях са осигурени от оперативна програма "Транспорт".

"Реконструкцията трябва да приключи до края на януари 2016 година, но имаме уверението на изпълнителя, че ще са готови до декември тази година. Предстои тук да бъдат направени отводнителни дейности от ВиК", каза кметът на община Бургас Димитър Николов.

Проектът предвижда реставрация на подове, стени, тавани, подновяване на инсталации, поставяне на информационни табла, осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания и други.

Бургаската гара е построена в началото на XX век и е една от първите в страната. Заданието е изграждано на три етапа в периода 1908 до 1929 година. Гарата е обявена за архитектурен паметник. Архитектурата й е повлияна от стила на необарока.