Очакваме да разберем как ще продължи втория етап на програмата, каза кметът Николов. Снимка Лина Главинова

Очакваме да разберем как ще продължи втория етап на програмата, каза кметът Николов. Снимка Лина Главинова

Има три работни хипотези за различен процент съфинансиране от страна на собствениците на жилища в многофамилните сгради при саниране на сградите. Все още не е ясно коя ще бъде избрана, отговори на въпрос на "Черноморие" кметът на Бургас Димитър Николов. Община Бургас е рекордьор в национален мащаб по броя санирани блокове - 236. Това сочи справка в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради към 31-ви януари 2020 година.

"До половин година държавата чрез МРРБ и Българската банка за развитие трябва да решат какво ще е финансирането по програмата за втория етап. В момента 100 сдружения на собственици очакват старта, за бъдат техните блокове санирани", допълни кметът Николов. В тези блокове живеят около 14 000 души. Документите на още 40 сдружения са в процедура на подготовка.

Други 11 жилищни сгради в Бургас с по-малко апартаменти в тях ще бъдат обновени по Оперативна програма "Региони в растеж". Договорите бяха връчени от кмета Николов на управителите на сдруженията.