Така изглежда един от заливите край островите в Гърция. Снимки Димитрина Павлова

Така изглежда един от заливите край островите в Гърция. Снимки Димитрина Павлова

Рестрикциите, задължителните декларации, попълнени поне 48 часа преди пътуването и опашките пред единствения отворен ГКПП за влизане в Република Гърция – Кулата – Промахон не спират българите, решили да почиват това лято в южната ни съседка. Икономиката на Гърция е сериозно зависима от туризма. Този сектор определя значителния дял от приходите на страната. Въпреки това там поетапно разхлабват мерките и спазват стриктно предписанията. У нас заведенията имаха право да отворят в откритите си части и зони още на 6-ти май. От почти месец работят и нощните заведения. Още през май отвориха музеи и бе разрешено да се организират концерти и събития, първоначално при 30% посещения, а сега и при 50%.

Още от май собствениците на хотели, къщи за гости и друг тип места за настаняване у нас можеха да посрещат туристи при спазване на противоепидемичните мерки – носене на маска или шлем при обслужване на клиентите, дезинфекция, спазване на дистанция и т.н.

В Гърция в разгара на пандемията с COVID – 19 мерките бяха много по-рестриктивни за разлика от страната ни. Музеите в страната имаха право да отворят официално от 1-ви юли. Една част от заведенията в страната все още не са отворили. Туристи започнаха се появява след 15-и юни и то предимно от Българи и Румъния.

След втория пик в Гърция, когато на 21-ви април бяха отчетени 156 случая за едно денонощие новорегистрираните рязко спаднаха. На два пъти през юни бяха отчитани по 52 и 55 случая, но като цяло бройката им се движи между 8 и 30 случая на денонощие. В момента в страната общият брой на случаите е 3 519, като активните са 1 953. Излекуваните са 1 374, а починалите – 192. Населението на страната е 10 422 102 души

За сравнение с нашата страна броят на случаите тук вече е 5 740, като само за последната седмица бяха установени 1 000 души. Мерките в България са доста по-либерални в сравнение с други страни, в това чисто и на Балканския полуостров. И събиранията на много хора на едно място дава своя негативен резултат върху общата статистика.

Въпреки това, Южното Черноморие се рекламира като зона чиста от COVID – 19 на базата на направеното мащабно епидемиологично изследване, което бе направено сред 2 300 жители на петте морски общини – Бургас, Поморие, Несебър, Созопол, Приморско и Царево. То доказа, че едва 0,95% от изследваните имат игг антитела, което означава, че са "срещали" вируса. Целта на изследването е и да успокои туристите, които ще изберат българското и по-точно Южното Черноморие за своята ваканция.

Бургас и морските общини чисти от COVID-19

От своя страна Министерството на туризма разпореди концесионерите на плажовете да намалят с 50% цените на предлаганите услуги – чадър и шезлонг. Например в Слънчев бряг в момента цената е 4 лева, а на Северния плаж в Бургас – 0 лева. Чадърите, които са поставени пред заведенията на тази ивица в морския град обаче се ползват срещу консумация. Това е и отдавнашна практика в Гърция. И една от причините, поради които българите избират да почиват лятото там. Вместо да дават на ден по 30 лева за 1 чадър и 2 шезлонга например на плаж по Южното Черноморие, да платят по 6 евро за 1 чадър и 2 шезлонга на ден на плаж в Гърция или да ги получат срещу консумация на фрапе, бира и т.н.

Чадърите на Северния плаж безплатни, пред заведенията - срещу консумация

"Българинът търси безплатният плаж. Не взехме пример от съседни на нас страни при концесията на плажовете. Не го направихме и тази година", коментира Елена Иванова – хотелиер в Слънчев бряг по време на онлайн дискусия, организирана от "Капитал". Според нея, 95% от чуждестранния турист предпочита да си остане в хотела. Той дори не отива до плажа. "Занижихме очакванията, някакъв сезон ще има. Ще е необходима обаче нова чартърна програма", уточни Иванова. Първите чартъри с туристи кацнаха на "Летище Бургас" на 26-ти и 27-ми юни.

От своя страна Община Бургас е заложила на тематични уикенди, за да привлича туристи през това лято. Интерес към тях определено има. Какъв ще е крайният резултат ще стане ясно в края на сезона.

Докато общините по Черноморието се опитват всяка по свой начин да се промотира и да привлича повече туристи, българите, в това число и бургазлии, които от  години почиват в Гърция не се отказват от навиците си и това лято. Въпреки рестрикциите, мераклии да пътуват до южната ни съседка не липсват. Мнозина жители на Бургас още през юни споделиха снимки в социалните мрежи от седмичните си почивки на Тасос, на някой от ръкавите на Халкидики, а някои чак от островите.

От 1-ви юли Гърция иска от туристите да попълват декларация, къде ще пътуват и през кой пункт ще влязат в страната, въпреки че затвори всички и остави само този на Купата – Промахон. На случаен принцип се селектира турист на когото се прави PCR тест. Той трябва да има, къде да прекара 24 часа, докато излезе резултатът от теста му и ако е отрицателен да продължи към мястото на почивката си.

Въпреки тези и други рестрикции, бургазлии не се отказват от плануваната почивка там.

Влизането в Гърция само през Кулата - Промахон

Семейството на Димитрина Павлова от години не пропуска ваканция в Гърция. Пътуват до там през юни или септември. А тази година го направиха в предпоследната седмица на юни. "Резервираме почивката си буквално броени дни преди пътуването. Мъжът ми избира дестинацията, капарира и заминаваме", сподели тя. Фамилията е решила всяка година да посещава по един от гръцките острови.

За 6 нощувки за трима възрастни и едно дете в апартамент те са платили 300 евро. Два дни, след като се прибраха в Бургас, цената за същия апартамент, в който са били е скочила с 100 евро, заради т.нар. "висок сезон". Вечерите в заведения са им стрували 50-60 евро.

"Спахме в Порос, малко селище в Кефалония. Цените в град Сами, който е сред предпочитаните от туристите бяха значително по-високи", разказа Димитрина Павлова.

Дестинацията, която семейството избрало това лято не е евтина. Освен пътуването с автомобил се налага и използването на ферибот. Цената е между 80 и 105 евро за автомобил плюс четирима пътници в него, а плаването продължава 2,5 – 3.00 часа.

"По-скъпо е да отидеш до Патра, както ни се наложи на нас. Там се плаща и за преминаването по мост, а таксата е 13 евро. Платили сме около 150 евро за тол такси до Патра, за преминаването през моста и за ферибота. В тази сума не влиза горивото, което сме изразходили за 2 600 километра, които изминахме в двете посоки и докато обикаляхме из островите", сподели бургазлийката.

Фериботът, който отплава от Патра е по-голям, по-луксозен и по-сигурен. След като се качи туриста на борда, му се измерва температурата и се попълва декларация, че не е бил контактен с болен от корона вирус. По време на цялото пътуване маската е задължителна за носене, а пасажерите сядат на дистанция един от друг.

Въпреки че задължителните декларации влязоха в сила от 1-ви юли, в края на юни Димитрина и семейството й са попълвали такива, но не по електронен път, а на границата (при влизане от Гърция в България б.а.) и на ферибота.

"Не сме се притеснявали, заради пандемията. Хората спазват мерките и дистанцията много повече, отколкото у нас. Всички са с маски или шлемове. В заведеният, които работят, защото една част не бяха отворили, е чисто, има дезинфектанти. Дори и в жегата работещите там са с маски и ръкавици. Дори сервитьорите по плажа ходят така. И определено има страх и притеснение сред местните", допълва Димитрина Павлова.

Оказало се, че семейството й са първите туристи на собственика на апартамента това лято. Друг любопитен факт е, че на в населеното място, където почивали имало само българи, румънци и две коли сърби. От днес Гърция забрани влизането на туристи от Република Сърбия, заради увеличените случаи там.     

Бургазлиите плажували на различни места. На единия плаж например чадър + два шезлонга се предоставят безплатно срещу консумация от заведението. Няма ограничения за напитката, която ще се поръча. На друг плаж – за два шезлонга и чадър им взели общо 6 евро, а консумацията на напитки се плаща отделно в случай, че пиеш нещо.

"Навсякъде има душове, тоалетни, а паркингите са безплатни", уточнява Димитрина. Едно от нещата, които дразнят почиващите по Южното Черноморие са платените паркинги особено в района на Черноморец, Градина, Смокиня, на юг от Царево. На бариерата ти искат такса, за да паркираш в… пръстта. А на касовия бон обикновено стои фирма, регистрирана в София или София област, която се явява собственик или наемател на терена определен като паркинг.

И въпреки че цените в курортите в южната ни съседка не са ниски, въпреки че гръцкото море е по-солено и нямат пясъчни ивици, с които може да се похвалим тук по нашето Черноморие, българите не спират да избират за ваканцията си плажовете на Йонийско, Средиземно, Егейско или Критско море. В края на сезона ще стане ясно колко от тези, които почиват редовно там все пак са решили да си спестят главоболията, чаканията с часове по опашките на ГКПП – Кулата – Промахон и да дадат шанс на родното Черноморие и нашите курорти, хотели и заведения.

Галерия