RegataV

RegataV

Румънската яхта Simina с най-голямата купа на Grand Mall

вчерашното безветрие беше заменено от добър вятър с честа смяна на посоката - предпоставка за интересно състезание. Вятърът даде възможност на екипажите да покажат майсторство. Дъждът, който не спря, не попречи на оспорваното състезание за Grand Mall Cup, в което се включиха 24 яхти – 9 български и 15 румънски. Тази регата е най-атрактивната за румънските ветроходци, затова тяхното участие е традиционно силно, споделят познавачите.
Организатор на регатата e Yacht Club Romania в партньорство с LZ Yachting Bulgaria. Ветроходната надпревара е под егидата на общините Варна и Мангалия. Генерален спонсор е BMW, а основен спонсор на българската част от спортното събитие е най-големият търговски център по Българското Черноморие - Grand Mall.
Най-многобройни са представителите на марката Bavaria – 10 яхти. Българските участници идват от Несебър – 2 яхти, от Балчик – 2 яхти и от Варна - 5 яхти. Най-младият участник в регата е Борис Вангелов от екипажа на LZ Yachting.
В престижния спортен клас IRC Racing първото място и най-голямата купа на Grand Mall заслужи румънската яхта Simina, с шкипер Юлия Фуличеа. Екипажът на румънската дама е и миналогодишен победител в BMW Black Sea International. Следват я на второ място Venid Yacht с шкипер Георги Михов и LZ Yachting с шкипер Лъчезар Братоев. 
За яхтите от класовете IRC Cruising 1 и IRC Cruising 2 надпреварата беше особено оспорвана в средата на дистанцията, когато те се движеха в пакет.
В клас IRC Cruising 1 първото място е за екипажа на De Maria, воден от Христо Досев, второто – за Hakuna Matata с шкипер Наталия Браилою, а третото – за Nimana с Георги Николов.
При IRC Cruising 2 първа е яхта Den Lille Hanfrue с шкипер Сорин Друган, втора е Benga, водена от Йонут Илиеску, трета – Teodora с Лучян Драгомир.
Призьорите получиха ефектните купи на Grand Mall. Отличията връчиха директорът в Оркид Девелопментс Груп Иво Генов и маркетинг мениджърът на Grand Mall Антоанета Тенева. 
Представителите на варненските медии наблюдаваха гонките от първия етап на регата от борда на ветрохода „Royal Helena” и така успяха да почувстват отблизо атмосферата на напрегнатото морско състезание под пръските на дъжда. 

Утре, 26 май, е стартът на морската гонка Варна – Мангалия. Официалното закриване на регатата и награждаването на призьорите е на 27 май, неделя, след три гонки в залива на Мангалия. Екипажите, класирали се на първо място в класовете IRC Racing, IRC Cruising 1 и IRC Cruising 2 ще получат часовници M Chronograph от специалната колекция на BMW.

На Морска гара Варна продължава изложението за яхти и морски спортове, част от Празника на морето, който ще завърши на 27 май.

Днес+