Кметът на Варна Иван Портних и Мартин Заимов, ръководител на фонда подписаха договора. Снимка Община Варна

Кметът на Варна Иван Портних и Мартин Заимов, ръководител на фонда подписаха договора. Снимка Община Варна

С 1,2 млн. лева Община Варна ще ремонтира зоопарка. Средствата за проекта са осигурени чрез заем от Регионалния фонд за градско развитие" (РФГР) - един от двата фонда по финансовия инструмент "JESSICA", и "Експресбанк" АД. Договорът за отпускане на парите бе подписан от кмета на Варна Иван Портних и Мартин Заимов, ръководител на фонда. Реконструкция и модернизация на зоопарка включва проектиране, реконструкция и ремонт на сектор "хищници" и "маймуни", обновяване входната зона, изграждане на павилион за продажба на сувенири, изграждане на нова зона за отдих с детска площадка.

"Радвам се, че сме на финалната права за реализацията на тази инициатива, защото зоологическата градина се намира в историческото ядро на Морската градина и условията в нея трябва да бъдат на нужното ниво.  Благодаря на ръководството на фонда, на екипа на зоопарка за положените усилия. С фонда вече имаме една добра съвместна история с успешно реализирани проекти – пример за това е Юнашкият салон, който преди години тънеше в разруха, а днес е център за провеждане на много събития. Разбира се, обсъждаме още проекти  - за обновяването на спортната база в обхвата на целия град, за изграждане на голям подземен паркинг на спортна зала, които вярвам, че ще реализираме успешно", заяви кметът Иван Портних.

"В България има учудващо много от една страна зоокътове, от друга страна те повечето са в немодерен вид. Модерния вид предполага много по-голяма грижа за животните, затова приветствам реализирането на подобен тип проект във Варна", заяви Мартин Заимов. Община Варна е първата в България, която получава одобрение за използване на този финансов инструмент за ремонт на зоопарк.

Той е създаден през 1961, а в момента се управлява от общинско предприятие "Зоопарк – Спасителен център", който полага грижи за над 60 вида, представени с около 400 броя животни.

Ежегодно зоопаркът се посещава от над 150 000 души, като броят им расте с 10 000 на година.