solnici7

solnici7

С дегустация на шоколад от сол стартираха нов еко проект

но този път арена на дейностите ще бъде само Атанасовско езеро и застрашената крайбрежна лагуна, заемаща 20 % от неговата площ.

Гостите на старта на проекта имаха редкия шанс да опитат шоколад, за чиято направа е използвана морска сол. Той се приготвя по специална рецепта, която се пази в тайна. Шоколадът бе донесен от Бьорн Арне Нас - един от партньорите по проекта от Норвегия. След като плочката шоколад се разтопи в устата остава лекия солен вкус на морската сол, което облаче не разваля удоволствието от сладкото изкушение.DSC_5981

Новият проект "Спешни мерки за възстановяване и дългосрочно опазване на крайбрежната лагуна Атанасовско езеро" (LIFE11 NAT/BG/000362) ще се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) в партньорство с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и "Черноморски солници" АД. Това е добър пример за успешно партньорство между природозащитни организации и бизнеса, както и за пример на природосъобразен бизнес, който подпомага и улеснява живота на обитателите на езерото.solnici5
Проектът е на стойност от 2 013 027 евро, 75% от които се осигуряват от Европейския съюз чрез програма "LIFE+ Природа".
Благодарение на проекта ще бъде изчистен 23-километровия сладководен канал, който обгражда езерото и събира дъждовната вода от населените места и нивите наоколо. Ще се ремонтират дигите и валовете, разрушени по време на голямото наводнение през 2010 г., за да се осигурят подходящи места за гнездене на редките видове птици, които обитават лагуната. Два нови острови за гнездене на саблеклюни и рибарки ще бъдат специално изградени в лагуната.DSC_5983
Голямо внимание ще бъде отделено на мониторинга на лагуната, за да се установи как точно мерките, които ще предприеме проектът, ще се отразят на неблагоприятното природозащитно състояние на застрашеното и рядко местообитание – крайбрежна лагуна. 
Повишаването на чувствителността и познанието на посетителите за уязвимостта на лагуната и присъщото ѝ биоразнообразие ще бъде постигнато чрез развитие на интерпретационна система в южната част на езерото.Специално укритие на нивото на водата, пътека на Саблеклюна и на Солта, Фестивал на солта и множество изложби ще са само част от нещата, които ще се случат за бургазлии и всички гости на града по време на проекта.
Проектът "Солта на живота" е голямо признание за Бургас и неговите природни ценности. Това е първия район в България, който получава за втори път финансиране по програма "LIFE+" на ЕС. 
Гости на събитието ръководителите на всички български проекти, финансирани от програма "LIFE+ Природа", които са на двудневна среща в Бургас с представителите на Европейската комисия - Саймън Гос (експертът от Генерална дирекция "Околна среда" на ЕК, който отговаря за проектите по "LIFE+" в България) и Брунхилде Рак (финансов експерт по LIFE+) и с мониториращия експерт за България – Ивайло Зафиров.
Текст Десислава Георгиева
Снимки Татяна Стефанова