Епархийският избор бе ръководен от митрополит Йоан

Епархийският избор бе ръководен от митрополит Йоан

С петиция искат отлагане на избора на Сливенски митрополит до възстановяване на каноничния дух и автокефалност в Светия синод на Българската Православна църква - Българска патриаршия. Петицията е електронна и от няколко дни авторът й Георги Тодоров събира подписи в сайта за петиции. За два дни тя е подписана от 336 души от София, Бургас, Пловдив, Варна, Велико Търново, Разград.

Повод за петицията е съслужението на Пловдивския митрополит Николай заедно с епископи от ПЦУ в църквата "Свети Стефан" в Истанбул, известна още като Желязната църква. В съслужение с митрополит Николай са били и Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков, Величкият епископ Сионий - игумен на Троянската и Бачковската света обител, Смолянският епископ Висарион - втори викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Харалампий Ничев - клирик на Вселенската патриаршия, архимандрит Максим, йеромонах Петър Еремеев - клирик на Пловдивска митрополия, свещеноиконом Тодор от Старозагорска митрополия, свещеноиконом Василий Кашоров, митрополитският протодякон Илиян Александров и протодякон Димитър Куманов.

Свещеник Василий с призив към митрополити и епископи: Запазете мира в Църквата!

Съслужението бе на 18-ти май, ден преди епархийския избор за Сливенски митрополит, който се проведе на 19-ти май в Сливен. На първия тур 26 гласа получи Знеполски епископ Арсений, а на втория тур - 25 гласа взе Мелнишки епископ Герасим. Епархийски избиратели са подписали протокола с особено мнение, тъй като е станало ясно, че четири от бюлетините са недействителни, тъй като гласовете за епископ Арнесий са подадени некоректно - оградено е само цифрата, но не и името, както призова Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който ръководеше избора.

В Светия синод днес трябва да се съберат митрополитите, за да разгледат документите от епархийски избор и да решат дали ще има каноничен избор на митрополит утре, 26-ти май.

В тази връзка е и петицията на Георги Тодоров. Публикуваме текста на петицията без редакторска намеса:

"До Светия Синод на БПЦ-БП

Ваши Високопреосвещенства,

съслужението на български епископи с украински разколници в истанбулския квартал Балъклъ е покушение срещу каноните на Църквата, срещу същността на автокефалията (т.е. включително срещу автокефалията на Българската Църква) и съучастие в нововозникналото фанариотско учание за „пръв без равни“, провъзгласено от известно време насам на заглавната страница на официалния сайт на Цариградската патриаршия. 

 В двухилядолетната история на Църквата, измежду всички епископски катедри на света именно Константинопол, в лицето на дълга поредица от патриарси, е отстоявал най-много ереси (арианство, монотелитство, иконоборство, униатство и пр.), защото съответните хюбристични геополитически хегемони (дълга поредица от „вселенски“ ромейски императори) са отстоявали своята власт върху Църквата чрез „своите“ патриарси-еретици – без да осъзнават, че всъщност влизат в съслужение с лукавия, невидимия временен хегемон на тоя свят. 

Сегашният световен геополитически хегемон от 1948 г. отстоява чрез поредица от „свои“ патриарси лъжеучението на икуменизма (приравняването на Православието с неправославието), а чрез новото лъжеучение за „безравничеството“ (т.е. фенеро-папизма) иска да обсеби „властта“ в Православната Църква, използвайки своето „вселенско“ господство и „вселенския“ хюбрис на Фенер. Антиканоничната Балъклийска акция поставя съучаствалите български епископи във видимо литургично съслужение със световния хегемон и в невидимо съслужение със стоящите зад него поднебесни сили. Поставя ги в съучастие с фенеро-папизма, т.е. в уронване автокефалността на Българската Църква.

Каноничното достойнство на съучаствалите трима митрополити е уронено и докато не бъде възстановено изборът на Сливенски митрополит ще бъде компрометиран.  То може да бъде възстановено по единствения благодатен начин – принасяне на плодотворно покаяние. Дотогава, изпаднали в тежка антиканоничност, те не могат по съвест да бъдат достоизбиращи в предстоящия каноничен избор на Сливенски митрополит, който и без това е в незапомнена криза на легитимност спрямо Божия народ. Съборността в Българската Църква е нарушена, още повече в условията на нелегитимното непровеждане на Църковен събор от 2008 г. досега. Съучастието с разколническия дух ражда разколи.

Необходимо е отлагане на каноничния избор за Сливенски митрополит – до възстановяване на каноничния дух в Светия Синод, препотвърждаване духа на църковната автокефалност и съборност (срещу лукавото лъжеучение на фенеро-папизма) и възстановяване в Българската Църква на съборното единството на достойните архипастири и верния Божи народ – в духа на покаянието, смирението и любовта в Христа".