Лора Янева изработваше гипсови фигури, за да ги оцветяват децата. Снимка Архив Черноморие-бг

Лора Янева изработваше гипсови фигури, за да ги оцветяват децата. Снимка Архив Черноморие-бг

С рисуване на открито Бургас си спомня за Лора Янева. Събитието, посветено на талантливата и слънчева художничка, ще се проведе на 31-ни май от 16.30 часа в зоната около фонтаните в Морската градина. Децата ще могат да оцветяват гипсови фигурки с различни форми, изработени лично от баща ѝ - Георги Янев. За доброто настроение и усмивките на малки и големи ще допринесе Виолета Богданова – учител по английски език, която ще се превъплати в образа на Мики Маус.

Лора е създател на инициативата "Оцвети ме – създай красота" през 2020 г., в която тя собственоръчно изработва различни гипсови фигурки за децата на град Бургас. Инициативата продължава нейният баща - Георги Янев. Той е ръководител на школата по ракетомоделизъм към Център за подкрепа на личностното развитие - Бургас.

Лора Янева е родена на 21 май в Русе. Когато е на четири години, семейството се премества да живее в Бургас. Първо учи в паралелка с изобразително изкуство с преподавател Митко Иванов в ОУ "Антон Страшимиров", след това учи в паралелката по изобразително изкуство в СУ "Св. св. Кирил и Методий", където нейни учители са били - Йордан Петров, Атанас Стоянов, Иво Бистрички, Стойко Даскалов, Анета Краева, Дотка Калъчева, Божидар Калъчев, Николай Дубаров, Радостин Дамасков. Продължава обучението си във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Там завършва специалност "Графика", а след това и магистърска степен "Графичен дизайн". Става член на Дружеството на бургаските художници през 2007 година. През 2013 година получава наградата "Млад автор".

Носител на награда от Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово, номинация за графика на Биенналето "Лудогорието" в Разград.

Лора си отиде от този свят на 27-ми март 2021 година.