От 1-ви декември магазините ще отворят, ресторантите и кафенетата остават затворени. Снимка Личен архив

От 1-ви декември магазините ще отворят, ресторантите и кафенетата остават затворени. Снимка Личен архив

Само по един гост на Бъдни вечер и Коледа в Белгия. Дори и по време на празничните дни вечерният час остава. Това реши правителството на Кралство Белгия. Преди два дни бяха обявени новите мерки, които влизат в сила от 1-ви декември.

Страната влезе във втори локдаун на 2-ри ноември. Броят на новозаразените, въпреки че намалява, не е спаднал до нужното ниво.

Белгия във втори локдаун, затварят магазини и козметични студия

Вече 37 седмици репортери на "Черноморие" Ви информират как се развива пандемията в Европа и по света посредством разкази на българи, които живеят на различни места.

"Белгия се намира в рискова четвърта фаза, която е най-високата. Според моделите за развитието на заразяванията броят им няма да бъде достатъчно нисък поне до средата на януари, за да могат мерките да бъдат сериозно разхлабени", каза премиерът на страната Де Кроо. Според него, ако се стигне до трета вълна, тя ще бъде дори по-тежка от втората.

От 1-ви декември ще има частичното разхлабване на мерките. "Магазините могат да отворят вратите си отново във вторник при спазване на строги мерки. Пазаруване за забавление няма да е възможно", разказа бургазлията Янчо Събев, който от години живее в белгийския град Льовен.

Хората трябва да пазаруват сами, максимум 30 минути, да носят маски и винаги да дезинфекцират ръцете си. Управителите на магазините ще носят отговорност да гарантират, че опашките са организирани правилно, а клиентите трябва да спазват нужното разстояние.

Премиерът на Кралство Белгия призовава всеки да поеме своята отговорност и да се върне вкъщи, в случай на струпване на много хора пред даден магазин.

Фламандският премиер Ян Жамбон помоли гражданите да подкрепят местните търговци и да пазаруват близо до дома си.

Тази година Коледа ще се празнува само в семейството. Но никой не трябва да остава сам, смятат от правителството. Хората, които живеят сами, могат да поканят едновременно и двамата души, с които имат право на разрешен контакт на Бъдни вечер или на Коледа (но не и навръх Нова година или на първия ден от Новата година). Това ще бъде единственото разхлабване на мерките по отношение на празниците.

Само един допълнителен човек е добре дошъл във всяко семейство на Бъдни вечер или на Коледа. Вечерният час остава в сила и по време на празничните дни.

"На Коледа трябва да се опитаме да оставим зад себе си една абсолютно катастрофална година", каза премиерът и допълни: "Нека се постараем Коледа да не се превърне в началото на друга катастрофална година".

В Белгия са забранени тържествата на открито със заря за Нова година.

Пътуванията, които не са наложителни са силно нежелателни. При пътуване всеки трябва да се пази изключително много да не се зарази. Ще се въведат гранични проверки, за да се проверява дали хората, връщащи се от чужбина, са попълнили във формуляра на Външно министерство местата, които са посетили и дали тези, които се прибират от червени зони, спазват задължителната карантина.

Музеите отново ще могат да отворят за посетители от вторник, 1-ви декември, при спазване на правилата за дистанция и носене на маски.

Плувните басейни също ще заработят отново от вторник.

Салоните за красота и фризьорските салони продължават да бъдат затворени.

Ресторантите и кафенетата трябва да останат затворени до 1-ви февруари.

Ситуацията в страната ще бъде анализирана отново 15-ти януари 2021 година. Мотивите за това са, че се очаква към тази дата Белгия да бъде в безопасната зона по отношение на заразяванията.

Правителството ще се стреми да бъде постигната следната цел: да има максимум на ден по 800 заразени (за период от три седмици) и по 75 приети в болница (за една седмица). Тенденцията също трябва да е към спадане. Едва тогава ще бъде разгледано дали могат да облекчени определени мерки. "Това няма да стане автоматично, а ще е началото на политически дебат," обясни министърът на здравеопазването Франк Ванденбруке.

Към днешна дата броят на регистрираните случаи е 574 448. Новорегистрираните случаи към 28-ми ноември са 3297. Активните случаи са 517 252. Излекуваните вече са 37 238. Починалите са 16 461.