В съседство с глобеното заведение Етно се вижда как на Бакарди също нарушават Наредбата. Снимки Архив Черноморие-БГ

В съседство с глобеното заведение Етно се вижда как на Бакарди също нарушават Наредбата. Снимки Архив Черноморие-БГ

Само една глоба е наложена за неправомерно поставена реклама върху чадъри на заведение "Етно" в Бургас, научи "Черноморие". Наказателните постановления са издадени на собственика от служители на отдел "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" в Община Бургас. Глобата за двата чадъра е на стойност 200 лева и може да бъде обжалвана.

От 1-и юни влезе в сила Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градско обзавеждане на територията на Община Бургас. Докладната записка бе входирана от кмета на Община Бургас Димитър Николов и бе приета с 39 гласа "за", 1 "против" и 3 "въздържал се". Въпреки че тя е в сила вече 25 дни, това е първата санкция, която е наложена на собственик, който не я спазва.

Съгласно Наредбата, чадърите в централна градска част и в Приморски парк трябва да бъдат в един цвят. Наредбата в частта за чадърите и сенниците гласи:

1. За територията на улица "Алеко Богориди", улица "Александровска", площад "Тройката", площад "Св. св. Кирил и Методий", площад "Царица Йоана" и улица "Александър Батенберг" се допуска поставянето само на чадъри в цветовата гама от бяло до светла охра, без рекламни надписи.

2. За територията на улица "Алеко Богориди", улица "Александровска", площад "Тройката", площад "Св. св. Кирил и Методий", площад "Царица Йоана" и улица "Александър Батенберг" се допуска поставянето на слънцезащитни тенти-конзолни, окачени на фасадите на сгради, въз основа на съгласие на собствениците в тях, в цветова гама от бяло до светла охра, без рекламни надписи.

3. За територията на Приморски парк и Парк Езеро върху зоните определени за поставяне на маси за открито сервиране се допуска поставянето само на чадъри и сенници в цветова гама бяло до светло зелено, без рекламни надписи.

4. При поставяне на преместваеми обекти - кампанийни и сезонни, за територията на Централна градска част, Приморски парк и парк "Езеро", в случай на поставяне на слънцезащитни чадъри и сенници важат съответните правила по т.1, т.2 и т.3 от настоящия раздел.

Екип на "Черноморие" на три пъти проверява дали Наредбата се спазва. Изрядните собственици се броят на пръсти. За сметка на това, тези които "минават" между капките са мнозинство.

В съседство със санкционираното заведение "Етно" са масите на кафене "Бакарди", което също не спазва Наредбата, както е видно от снимката. Крилцата на чадърите с надпис "Кока кола" са захванати уж да не се виждат. А според Наредбата, на това място може да стои само името на заведението, не реклама на напитка. На чадъри на други заведения рекламните надписи са замазани с боя или върху тях са пришити парчета плат, но когато клиентът наближи текста се чете.

"Не виждам в тези случаи да има нарушение на Надербата", коментира въпросните случаи пред "Черноморие" Веселин Василев - директор на дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" в Община Бургас.

Има ли чадър над чадърите в Бургас?

Галерия