Санкции заплашват община Варна заради боклука

Ако той не бъде въведен навреме в експлоатация, община Варна ще плаща санкции. Сумите са много големи и ще излязат от джоба на всички данъкоплатци. Това обясни днес пред съветниците от комисията по опазване на околната среда Диана Кирчева, главен експерт "Устройствено планиране и регионални програми" в Община Варна. Повод за думите й, бе доклад пред съветниците по повод строежа на завода за боклук в морския град.

 

По първоначални планове заводът трябваше да бъде изграден за срок от 2 години. Впоследствие, срокът е удължаван два пъти. През юли 2009 година общината подписва анекс и на фирмата изпълнител са дадени още 10 месеца. През лятото на 2010 година по същия начин, срокът е удължен с още 8 месеца. Окончателно обектът трябва да бъде готов до 22 април тази година. Съветниците обаче изразиха съмнение, че това ще стане, тъй като е необходимо технологично време за въвеждане в експлоатация и настройване на системите. 

От предоставеният на съветниците част от договора с фирмата изпълнител "Екоинвест АСЕТС" АД става ясно, че за тон боклук общината трябва да заплаща на завода 78,79 лв. Анализите обаче са на база 2006 година, а от предоставените документи, не става ясно дали договорената цена може да бъде завишена, коментира председателят на комисията Драгомир Дончев от "Нашият град". Колегата му от БСП Огнян Къчев изрази съмнение, че докато заводът е готов, технологията за преработка на отпадъци може да се окаже морално остаряла. 

Още преди 5 години ни предупредиха да не се хвърляме да въвеждаме най-новите технологии, тъй като те не са проверени във времето и после може да ни излязат твърде скъпо, обясни Кирчева. По думите й, изпълнителят бил избран въз основа на 2 анализа, като резултатите от тях били единодушни. Заводът е част от интегрираната система за управление на отпадъците и трябва да влезе в експлоатация до края на 2011 г., обясни още Кирчева. По думите й, до старта му може да се използва депото във Въглен, което няма да доведе до криза с боклука. Местните депутати пък решиха да изискат целия договор, за да стане ясно с колко може да се повиши цената за преработка на боклука в новия завод.

 

 

Днес+