След края на представянето на календара, Стефан Колев се снима със съпругата си, облечена в носия на тракийка. Снимки Лина Главинова

След края на представянето на календара, Стефан Колев се снима със съпругата си, облечена в носия на тракийка. Снимки Лина Главинова

Стилияна, съпругата на бургаския общински съветник и председател на тракийско дружество "Странджа" Стефан Колев, облече тракийска народна носия. Тя участва в представянето на календара на "Българските корени" за 2019 година, в който са включени снимки на четири от носиите, които Регионален исторически музей в морския град притежава. "Оказа се, че тя е много подходяща да облече този костюм, защото калцуните* му са много тесни и не стават на всеки", обясниха избора си от музея.

Бургазлийката, която е счетоводител по професия, с желание представи носията на българка - бежанка от Тракия. И четирите женски традиционни костюма са от онази част от Тракия, с която България се е разделила по силата на подписания Ньойски мирен договор.

*Калцуните са принадлежности за обуване, част от мъжката и женската традиционна носия. Обуват се върху чорапи или на бос крак за празнични поводи. Те са ушити от аба. Състоят се от ходило и висока горна част, която достига до коленете, наподобяват ботуши. От вътрешната страна, до глезените, са отворени и се закопчават с телени копчета. Най-богато са украсени калцуните на булките, а за по-възрастните се правят от бозава аба, обточени с черни гайтани. С калцуните се носят обувки, а не цървули.

Две поколения се събраха на представянето на уникален календар

Галерия