Сръбският треньор (вдясно) ще помага на отбора. Снимки СКВТ Черноморец

Сръбският треньор (вдясно) ще помага на отбора. Снимки СКВТ Черноморец

Сърбин ще помага на бургаския отбор по водна топка. Главният треньор в СКВТ "Черноморец" Петър Йонов вече ще разчита на сръбския си колега Живислав Живанович Жика. Специалистът по водна топка пристигна в Бургас и бе запознат със структурата на клуба. На открития басейн "Флора" Жика помага в тренировките на състезателите в детските гарнитури на школата.   

Живислав Жика е един от тримата сръбски специалисти, участвали в написването на програмата за подготовка на сръбския национален отбор по водна топка - мъже за олимпийския цикъл - Токио 2020.

66-годишният сърбин е ген. секретар на ватерполната федерация на Южна Сърбия и регионален селекционер, ген.секретар на Треньорското сдружение по водна топка в Сърбия, а от 10 години е и в структурния съвет, отговарящ за изготвянето на национални програми за олимпийска подготовка и развитие на водната топка в страната.

През 2009 г. начело на женския тим достига до 6 място на Универсиадата в Белград, а през същата година се класира трети в света с националния отбор, юноши до 20 г.

Жика е бил треньор на отбори от сръбската "А" лига като "Шабац", "Лесковац", "Раднички" - Крагуевац. С последния печели шампионската титла на страната – мъже.      

Живислав Живанович Жика пристигна в Бургас по покана на председателя на СКВТ "Черноморец" Петър Йонов. Двамата се договориха за това в края на миналата година.

Другият специалист в спортно-техническия щаб на "Черноморец" е Славчо Каменов. Той е известен треньор в плуването, под чието ръководство са се подготвяли много български плувци.