Гвардейците поставиха венец пред бюст паметника на Константин Фотинов. Снимки Бургас без цензура

Гвардейците поставиха венец пред бюст паметника на Константин Фотинов. Снимки Бургас без цензура

Със стихове на поета Ваньо Вълчев бургаската Професионална гимназия по електротехника и електрониха "Константин Фотинов" отпразнува патронния си празник. Авторът на стиховете на популярните шлагери "Телефонна любов", "А дали е така?", "Огън от любов" и още много други бе специален гост на днешния ден.

Празникът събра ученици и учители в двора на гимназията, където гвардейците от ПГЕЕ от единствения в Бургас гвардейски отряд, поставиха венец пред бюст паметника на своя патрон. На днешния 29-ти ноември се навършват 165 години от смъртта на Константин Фотинов. Тъй като не е известна рожденната му дата, в гимназията отбелязват патронния си празник в деня на неговата кончина. "Пътеводителят на нашата гимназия Константин Фотинов заслужа не просто да бъде почитан, а за него и за неговото просветителско дело да се говори и твори непрестанно", каза в приветствието си директорът на ПГЕЕ Павлина Градишка.

В учителската стая на школото бе посрещнат и специалният гост - Ваньо Вълчев. Той бе придружен и от поетесата Яна Вълчева - възпитаник на ПГЕЕ, от Стефан Апостолов, писателя Динко Динков и журналистът Иван Ванков. Гост на поетичната среща бе и зам.-кметът по образование в Община Бургас Михаил Ненов.

Гостите бяха поздравени от Павлина Градишка, която вече една година ръководи успешно училището. А началото на поетичната среща сложи с музикалното си изпълнение Еожени Иванова - професионален музикант и преподавател по музика. Ученици от ПГЕЕ четоха стихове на Ваньо Вълчев. В учителската стая звучаха и песни по негови стихове в изпълнение на Васил Найденов и Силвия Кацарова. "Когато слуша човек за себе си, почва да се възгордява. Винаги съм писал за това, което се е случило с мен. Затова стиховете и разказите ми са по-разбираеми. Не бива да пишеш за нещо, което не знаеш, не бива да си измисляме. Най-вълнуващото произведение е написано от сърце", сподели Ваньо Вълчев.

Освен патронния празник на училището, бе отбелязана и още една кръгла годишнина - 140 години от създаването на библиотеката на ПГЕЕ. Това е първата библиотека в Бургас и в нея се пазят ценни книги и документи. "Бих искала да ви поднеса като подарък копие от едно ценно за нашата гимназия списание, чийто брой притежаваме и съхраняваме с огромна грижа и благодарност. Това е брой 4 от 1844 г. на списание "Любословие", списание, издавано от патрона на Професионална гимназия по електротехника и електроника Константин Фотинов", каза директорът Павлина Градишка преди да поднесе екземплярите на гостите на празника.

Събитието не успяха да уважат поетът Борис Бухчев и бившият директор на гимназията Коста Папазов, които изпратиха поздравления.

Галерия