Къщата, в която е живял Шагунов, е построена в началото на XX век и е паметник на културата. Снимка Архив Черноморие-бг

Къщата, в която е живял Шагунов, е построена в началото на XX век и е паметник на културата. Снимка Архив Черноморие-бг

Комозиторът Георги Шагунов, автор на химна на Независимостта, да бъде удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин на Бургас". Това предлагат в своя докладна записка група съветници от ГЕРБ - Георги Дракалиев, проф. Севдалина Турманова, Калояна Живкова, Евелина Михалева и Николай Стоянов.

В мотивите на докладната записка вносителите обръщат внимание, че на 10 ноември 2019 г. се навършват 71 години от смъртта на един от хората, оставили завинаги своя следа в историята на Бургас, а именно композитора Георги Шагунов.

Завършил в Западна Европа, талантливият младеж се установява в Бургас през 1897 г., като става диригент на военния оркестър на 24-ти пехотен Черноморски полк и остава такъв до пенсионирането си. Той е сред основателите на музикалното дружество "Родни звуци" в Бургас и е диригент на струнния оркестър към дружеството, като по същото време води и клас "Медни духови инструменти" в Музикалното училище.

В продължение на 50 години маестро Шагунов пише около 2 000 произведения, в това число тържествените химни "Независимостта", "Един завет", "Бургаски колоездач" и много др. Автор е и на първия химн на най-стария бургаски спортен и футболен клуб "Черноморец", който нарича "Черноморец - млад, сърцат!".

Творчеството на Георги Шагунов е преоткрито много по-късно. Оцелели са над 250 марша, както и произведения във всички жанрове на симфоничната, оперна и оркестрова музика.

В Териториална дирекция "Държавен архив" - Бургас се намира личният фонд на Шагунов. Той включва и оригинална ръкописна партитура на "Концерт за виолончело и симфоничен оркестър...". По време на създаването на Виолончеловия концерт, той вече е зрял творец, известен и уважаван в Бургас и в България като композитор, диригент, музикален педагог.

Къщата, в която е живял Шагунов в Бургас е паметник на културата. Вторият етаж е прехвърлен с решение на Министерски съвет и желанието на Община Бургас, а желанието на Инициативен комитет е тя да се превърне в Къща на музиката.