Председателят на Комисията по култура Веселин Пренеров (на преден план вдясно) защити докладната си записка. Снимки Лина Главинова

Председателят на Комисията по култура Веселин Пренеров (на преден план вдясно) защити докладната си записка. Снимки Лина Главинова

Съветниците решиха - парите, които Община Бургас ще предостави на продуцентските екипи за снимане на филми и сериали в града да станат 160 000 лева. Докладната записка с предложението за увеличаване на сумата с 60 000 лева бе входирана от председателя на Комисията по култура и читалищна дейност Веселин Пренеров. В бюджета на Общината за настоящата година в перото по проект "Филми за Бургас" са заложени 100 000 лева. Шест екипа са входирали своите проекти в Община Бургас, а отговорността да решат кой от тях ще получи финансиране се пада на съветниците от Комисията по култура. Част от тях и представители на Община Бургас се срещнаха с екипите на пет от продукциите, които искат съфинансиране от страна на общината. Поради големият интерес Веселин Пренеров предложи сумата да бъде увеличена с 60 000 лева.

Докладната записка предизвика дебати в залата. "Как сумата от 100 000 отива на 160 000 лева. Филмът "Петя на моята Петя" е филм за Бургас. Имагинерно е понятието, къде ще се появи Казиното. Въпреки това ще подкрепя докладната записка, но ще искам следващата година да бъде направен научно-технически анализ, който да докаже ефекта от филмите, финансиране със средства от бюджета. И ако няма такъв ефект, да приключим с тази идея", коментира Йордан Георгиев от коалиция "БСП за България".

Веселин Пренеров защити докладната си записка с мотив, че интерес към Бургас има и той трябва да бъде показан.

"Средствата са недостатъчни. И ние от нашата група ще подкрепим отпускането на допълнителната сума", заяви Георги Спасов - коалиция "БСП за България" и зам.-председател на Комисията по култура и читалищна дейност.

"И между нас - колегите от ДБГ и "Демократична България" има различия по темата. Но ще изразя лично мнение. Правилно е да отделим още 60 000 лева. Трябва да насърчим вътрешния туризъм. Не подценявайте българския турист", заяви Живко Табаков от ДБГ.

Докладната записка бе подкрепена с 44 гласа "за", 1 "против", 1 "въздържал се".

Галерия