Двата язовира вече са със сменен статут. Снимка Черноморие-бг

Двата язовира вече са със сменен статут. Снимка Черноморие-бг

Общинският съветник Георги Дракалиев (ВМРО) пита шефа на ВиК какво е състоянието на водата в езовирите "Порой" и "Ахелой". Предпазначението им беше сменено, за да може да бъде изграден 11-километров водопровод, който да бъде свързан с деривация "Камчия". Георги Дракалиев е изпратил писмото до Ганчо Тенев във връзка с евентуалната водна криза в Бургас и мерките, които правителството взема за справяне с нея.

Смениха статута на язовирите Порой и Ахелой, заради водната криза

Спешно изграждат 11-километров водопровод, за да не остане Бургас без вода

"Във връзка с вероятността от възникване на евентуална водна криза в областта през следващата година и обявените от държавата мерки за временно справяне с тази опасност, към нас постъпиха някои въпроси и сигнали. Oт една страна, става дума за намерението за изграждане на водопроводи от двата язовира "Порой" и "Ахелой", които да бъдат включени към деривацията на язовир "Камчия". Граждани на Бургас са загрижени за годността и качеството на водата в тези язовири, които се ползват само за земеделски нужди и за евентуалното наличие на пестициди в нея, за каквото наличие например, Вие самият съобщихте по отношение на недовършения язовир "Раков дол", пише в писмото на общинския съветник.

Той отправя въпроса към шефа на ВиК: "Изследвана ли е и кога водата от двата язовира "Порой" и "Ахелой" и установено ли е наличието на пестициди или биологични вещества, вредни за човешкия организъм?".

В писмото Дракалиев пита и за установеното разхищение на питейна вода в квартал "Победа" от временните улични чешми. Той се интересува кой заплаща разходваната вода от тези чешми, която местните обитатели използват дори за пране на килими и оставят денонощно да изтича в канализацията?