СДС Приморско инициара подписка срещу антена на мобилен оператор

 

Те искат и да бъдат направени спешни промени в действащото законодателство, които да забранят монтирането на базови станции в населени места. Разрешението за поставянето на базовата станция е издадено от общината. Според официалната документация "Базова станция №5248 на "Глобул" е монтирана в УПИ ІІІ-286 кв.19.

Протестната подписка се събира по инициатива на председателя на СДС в Приморско Миглена Барцулева, която била потърсена от притеснени за здравето си съграждани. "Хората са притеснени, защото редица доклади на учени посочват, че антените нанасят вреда. Антените на клетъчните станции имат вредно лъчение, първо - защото излъчват 24 часа без прекъсване, а интензитетът е в зависимост от броя на разговорите, които минават през станцията в даден момент - колкото са повече, толкова е по-голяма интензивността на полето", каза Миглена Барцулева.

Проблемът в Приморско не е само с тази антена. Базова станция на мобилен оператор е поставена и върху покрива на поликлиника, която е публична общинска собственост и с нея може да се разпорежда само общинският съвет. Сградата се намира точно на 20 метра от училището, където ежедневно преминават стотици деца.

След възникването на проблема с антената, общинският съвет на СДС ревизирал европейската практика в подобни случаи. Оказало се, че процедурата по монтажа на базовите станции в България е уникална по слободията си в сравнение с цяла Европа. Тя третира опасните базови станции сякаш са прости комини и разрешение се изисква само от главния архитект на общината. После лъчението трябва да се замери от екип на лаборатория "Физични фактори" на Националния център по опазване на общественото здраве към здравното министерство. Но там работят шепа специалисти, които физически не могат да обслужат десетките хиляди GSM-антени, които изникват ежедневно навсякъде в страната.

Със съдействието на СДС - Приморско жителите на квартала са изпратили жалби до всички институции в страната, които могат да вземат отношение по проблема. Те настояват на първо място законът да се промени така, че разрешенията за строеж на базови станции да не се издават по общия режим като всички останали разрешения, а за тях да съществува специален. Второ искане на местното СДС е да се изготвят правила за периодичен мониторинг на електромагнитните излъчвания, който да се извършва минимум два пъти годишно, а данните да се предоставят на общинските съвети.