Богдан Петканин - временно изпълняват длъжността директор на театъра и Диана Саватева - зам.-кмет по култура в Община Бургас дадоха подробности за конкурса. Снимка Авторът

Богдан Петканин - временно изпълняват длъжността директор на театъра и Диана Саватева - зам.-кмет по култура в Община Бургас дадоха подробности за конкурса. Снимка Авторът

Седем бъдещи режисьори кандидатстват в конкурс на името на Борислав Чакринов. Те вече са подали документи за участие в първото издание на конкурса. Новината обяви режисьорът Богдан Петканин - временно изпълняващ длъжността директор на театъра в морския град. Идеята за конкурс в памет на режисьора и дългогодишен директор на драматичен театър "Адриана Будевска" - Борислав Чакринов, е на Богдан Петканин. Той си отиде от този свят на 3-ти февруари.

Идеята за конкурса е подкрепена от Община Бургас и така двете институции дават рамо на бъдещи режисьори.

В него могат да участват студенти, завършващи режисура за драматичен театър. Чрез конкурса ще  бъде предоставена възможност на абсолвенти да поставят на камерната сцена "Апостол Карамитев" в бургаския храм на Мелпомена своя дипломен спектакъл.

Конкурсът се състои от три етапа. Първият кръг е анонимен. Кандидатите изпращат заявление, декларация за съгласие и драматургичен материал, подходящ за поставяне на камерна сцена с приложена режисьорска експликация до 5 стр. След дискусия и оценяване,  журито определя кои от кандидатите са допуснати на  втори кръг.

Следващият кръг включва кратка презентация от всеки от класираните кандидатите и събеседване с журито. След дискусия и гласуване от журито се определят двама финалисти.

В трети кръг финалистите ще имат задача в рамките на 10 репетиции на камерна сцена и с актьорите на театър "Адриана Будевска" да подготвят откъс от спектакъла си и да го представят пред журито, което след дискусия и гласуване определя победителя.

Ще бъде излъчен един победител, който ще получи диплом и парична награда в размер на 6 000 лева, осигурена от Община Бургас, както и реализация на дипломния му спектакъл в камерна зала "Апостол Карамитев" с актьорския състав на театъра. Спектакълът ще бъде включен в програмата на театъра и на Община Бургас за съответната календарна година.

Вторият финалист  ще получи поощрителна награда в размер на 1000 лева.