Стоян Царев (вдясно) показва копие на писмото, с което е отказан заема от 30 млн. лева на ВиК Бургас

Стоян Царев (вдясно) показва копие на писмото, с което е отказан заема от 30 млн. лева на ВиК Бургас

30 млн. лева заем за изграждането на водопровод, който да свързва язовирите в Порой и Ахелой с язовир "Камчия", не може да бъде платен със скока на цената на водата. От ВиК са поискали отпускане на заема за реализацията на проекта от Асоциацията по ВиК. Оттам обаче са отказали заема. Документът с отказа бе показан от Стоян Царев от "Средна европейска класа". Според партията, не може абонатите на водното дружество да плащат за този заем.

Сагата с присъединяването на язовирите Порой и Ахелой е от година и осем месеца, когато Бургас беше изправен пред водна криза.

Спешно изграждат 11-километров водопровод, за да не остане Бургас без вода

Смениха статута на язовирите Порой и Ахелой, заради водната криза

Положението бе овладяно, нивото на язовира се покачи след обилни дъждове и до водна криза не се стигна. Още тогава обаче директорът на ВиК Ганчо Тенев обяви, че криза може и да няма, но до увеличение на цената на водата ще се стигне.

В Бургас може да няма водна криза, но поскъпване на водата ще има

Рязкото увеличаване на цената на 1 куб. вода с 59% влезе в сила от 1-ви август 2022 година с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. То може да бъде жалено в 14-дневен срок.

"Мотивите за поскъпването на водата не са основателни. Това е поредният казус, който няма нищо общо с предизборна кампания и ще го довършим", каза в отговор на въпрос на "Черноморие" Константин Бачийски - народен представител от СЕК (партията бе един от мандатоносителите на "Продължаваме промяната" по време на предишните предсрочни избори б.а.). Бачийски обяви, че са се консултирали с адвокатска кантора и чакат тяхното становище как да жалят решението на КЕВР.

Преди да се стигне до тук бизнес плана за пет години на дружеството е бил гласуван от общинските съвети в областта, след това е гласуван и от преставители на общините, които са членове на Асоциацията по ВиК, а одобрението на Асоциацията е подкрепено и от МРРБ.

"Предполагам, че колегите в ОбС не са се запознали с бизнес плана и затова са го подкрепили. Но при положение, че финансовото състояние на дружеството е стабилно, не е реално това завишаване. То ще повлияе на хората и бизнеса", заяви Иван Иванов - общински съветник от СЕК.