Севда Шишманова (вдясно) и Веселка Кирякова представиха филма Парчета живот. Снимка Авторът

Севда Шишманова (вдясно) и Веселка Кирякова представиха филма Парчета живот. Снимка Авторът

Жерналистът Севда Шишманова ще дебютира в киното с филм за атентата на летище Бургас - "Парчета живот". Тя за втори път представи проекта си пред Комисията, която избира заглавията, които да получат финансиране по фонд "Култура" на Община Бургас. Миналата година проектът й не получи финансиране, сега тя го защити отново заедно с Веселка Кирякова.

"В продължение на 5 години проучвах документи, за да напиша сценария за филма. Работих със следствените материали. Той разказва последните 24 часа и личните истории на героите преди атентата. Проектът е свързан и с работата ми на военен кореспондент. Липсвало ми е да разказвам човешки истории, не да отразявам политическата ситуация", сподели Севда Шишманова. "Парчета живот" е получил финансова подкрепа от Националния филмов център и от Българската национална телевизия, както и от партньори в Израел.

Филмът се случва на фона и в контекста на конфликта в ивицата Газа.

"Разговарях с близките на загиналите. 70-80% от случилото се на тези хора го има във филма. "Парчета живот" е повод за разговор. Този филм е нужен, защото трябва да се проведе този разговор", смята Севда Шишманова.

Вече са водени разговори с актьори от бургаския драматичен театър "Адриана Будевска". Трима от тях ще изиграят ключови роли във филма. На партньори от Франция и Германия е поверено да открият актьора с ливански произход, който да изиграе атентатора на летището, при който загинаха шестима души - петима израелци и един български гражданин.

Музиката към "Парчета живот" е поверена на композитора Петър Дондаков.

Планирано е в продължение на 15 дни снимките да бъдат реализирани в Бургас. Началото ще бъде на 20-ти септември и около 5 дни ще се снима в Израел.

"Приемам филма като кауза. Бургас ще присъства като контрапункт на случилото се", заяви Севда Шишманова.

Планирано е премиерата да бъде за годишнината на атентата. На 18-ти юли 2025 година ще бъдат отбелязани 13 години от атентата на летище Бургас.