Ишли кюфта е традиционно ястие, което се приготвя от тесто от булгур с плънка от телешко, гъби, масло

Ишли кюфта е традиционно ястие, което се приготвя от тесто от булгур с плънка от телешко, гъби, масло

Как се приготвят традиционни арменски ястия? Отговорът на този въпрос ще бъде даден тази събота, 10-ти август, пред Пантеона в Бургас. Там ще се проведе "Вечер на Армения", като част от тазгодишния летен фестивал "Заедно в Бургас".

Вечерта на Армения ще започне с изпълнения на Бургаския духов оркестър от 18.00 часа. На този музикален фон гостите ще могат да разгледат интересни музейни експонати и реликви от Армения, сред които древни ръкописи на Библията и монашески кръстове.

Фотоизложба ще покаже изявените личности на Армения, познати в цял свят - пълководци, учени, хора на изкуството. Децата ще имат възможността да се включат в работилница, в която да запознаят с арменските символи и азбука. На пана ще бъдат изложени арменските празници, църковния календар и хуморески на популярното радио "Ереван".

Богата фолклорна програма ще зарадва бургазлии от 19.00 часа с участието на арменски танцов състав "Урарту" - град Комотини, Гърция, танцов състав "Нърени", оркестър "Еребуни" от Пловдив и бургаски самодейни състави и изпълнители.

Половин час по-късно ще започнат кулинарните демонстрации, а началото на дегустациите на традиционни арменски ястия ще бъде от 20.00 часа. Вкусните хоровац (свинско месо и зеленчуци на големи шишове), кебап (кайма на шиш), лаваш (дълъг и тънък хляб), Ишли кюфта (тесто от булгур с плънка от телешко, гъби, масло), долма (сърми с лозови листа, с чушки, патладжан и камби), бут с печени ябълки, пълнени с орехи и канела, баклава (с орехи и канела и с орехи и фурми) ще приготви участничката в миналогодишния кулинарен формат "Hell's kitchen" - бургазлийката Ерика Капанцян.

Събитието се организира от Община Бургас със съдействието на местно поделение на арменска апостолическа православна църква "Сурп хач".

До момента новия летен фестивал "Заедно в Бургас" направи съпричастни жителите и гостите на морския град с традициите в кулинарията и културата на Корея, Русия, Италия и България.