Работата на Спешна помощ се увеличи, заради нарастналия брой на пациенти със съмнения за корона вирус. Снимка Черноморие-бг

Работата на Спешна помощ се увеличи, заради нарастналия брой на пациенти със съмнения за корона вирус. Снимка Черноморие-бг

Общинският кризисен щаб за борба с корона вируса, който бе сформиран в Бургас на 15-ти март, ще решава дали ще бъдат разкрити COVID зони в Диагностично консултативните центрове (ДКЦ), които се намират на територията на общината. "Такова решение може да бъде взето само на заседание на щаба и предстои да бъде коментирано", каза за "Черноморие" Йорданка Ананиева - зам.-кмет по здравеопазване в Община Бургас.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви, че в бюджета са предвидени 3 млн. лева за разкриване на COVID зони в ДКЦ-та в цялата страна. Във всяка зона ще работят екипи от лекар, медицинска сестра, лаборант. Там ще бъдат преглеждани пациенти със съмнение за корона вирус, ще им бъдат правени тестове, лабораторни изследвания, изследвания на кръвта, образно изследване на белия дроб.

На територията на община Бургас има пет ДКЦ-та. Час от тях са общински, има и частни. Това са ДКЦ "Ел Масри" ЕООД, ДКЦ "Свети Георги Победоносец" ЕООД, "ТДКЦ" ЕООД, "ДКЦ - 1 Бургас" ЕООД и "ДКЦ - 2 Бургас" ЕООД.

Правят COVID зони до ДКЦ-та, дават по 1000 лв. на всяко джипи