Пейките са поставени встрани на площад Св. св. Кирил и Методий. Снимки Община Бургас

Пейките са поставени встрани на площад Св. св. Кирил и Методий. Снимки Община Бургас

Щамповаха четири пейки с ликовете на знакови за Бургас и за историята на града личности. Пейките са поставени встрани на площад "Св. св. Кирил и Методий", като своеобразни маркери на пешеходния маршрут към Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей, реставрация започна.

На пейките се виждат ликовете на италианския архитект Рикардо Тоскани, който присъства с поне 10 свои произведения в Топ 100 на най-красивите сгради в Бургас.

Поморие и Айтос признават Тоскани за архитект, Бургас - не

На пейка се вижда и образа на французина Жозеф Бонал – едър търговец, помогнал за икономическия просперитет на Бургас, дипломат и дарител, оставил свои ценни имоти за обществено ползване, на благодетеля на Бургас - Александър Георгиев - Коджакафалията, натрупал огромно богатство с предприемаческия си талант, за да завещае малко преди своята кончина по-голямата част от него на своя град, на един от първите кметове на Бургас - Димитър Бракалов – един от най-успешните кметове на Бургас. Той е първият българин, купил жътварска машина от Англия, а по-късно и вършачка. Бил е работодател на стотици хора от бургаския регион. В неговите стопанства за първи път се отглеждат новите за нашите земи земеделски култури картоф и слънчоглед. Сградата, където е настанен Етнографският музей, е неговият бивш дом. Затова се нарича Бракаловата къща.

Четирите пейки на площада имат отстрани USB портове за безплатно зареждане на мобилни устройства. Само трябва да си носите собствен кабел.

Галерия