Симеон Шивачев: Изкуството не е стока, трябва да поражда идеи в хипермаркетите. По този начин той се опитва да накара зрителя да възприема изкуството като духовност, не като потребителски продукт.

 

"Картината не е чук, който можеш да си купиш в магазина. Трябва да има респект към изкуството и арта. За жалост в последните години картините се създават, за да се продават, не че в това има нещо лошо, а не да провокират", сподели Симеон Шивачев. И за да олицетвори идеята си художникът е нарисувал няколко варианта на една от картините си, които е наредил в количка от супермаркет. Въпреки че на пръв поглед те са еднакви, творбите носят своя индивидуалност, което показва, че изкуството не се прави на конвейр.

"Изкуството трябва да поражда идеи. Държавата трябва да отделя пари, за да може авторите да претворяват своите провокации и идеи, нещо което не се случва", смята Симеон Шивачев. Въпреки това той не се отказва да реализира творческия си замисъл. В случая на големи платна с акрилни бои и точните заглавия, които водят зрителя през галерията - "Еко-логичен пейзаж (Кисилинен дъжд)", "Олицетворение" и други.