Симфоничната класика в центъра на Европейския музикален фестивал 2011 от 24 март до 26 април.

Форумът се организира от агенция "Елит мюзик" и "Кантус Фирмус" с подкрепата на Община Варна. Високата музикална класа, която мениджърът на фестивала Мария Кондова развива последователно в две направления – като програма и като изпълнители, тази година ще бъде защитена в чисто класически вариант.

Акцент в това издание е 200-годишнината от рождението на композитора Ференц Лист, на която е посветен концертът за откриването на феста. На 24 март в залата на Операта под диригентството на местро Георги Димитров симфоничният оркестър на Държавна опера - Варна ще изпълни две негови произведения - концерт за пиано и оркестър № 2 със солист Веселин Станев и магнификат от симфония "Данте". В програмата на концерта са включени и творби на Вагнер – увертюра към операта "Танхойзер" и "Смъртта на Изолда" от операта "Тристан и Изолда", в която солист ще бъде сопраното Линка Стоянова. В концерта ще се изяви и хорът на Варненската детска опера.

Темата "Лист" ще бъде развита и в клавирния рецитал на Веселин Станев на 30 март в Художествената галерия, в който ще прозвучат и творби на Брамс и Шуман. Роденият във Варна пианист е възпитаник на Алексис Вайсенберг и носител на награди от емблематичните конкурси "Чайковски" в Москва и "Маргарита Лонг и Жак Тибо" в Париж. Той е известен в Европа като проникновен интерпретатор на романтичните автори, сред които и Лист, и концертира в най-престижните световни зали. Неговият втори албум за "Sony Classical" от 2010 е посветен на Трансцендентните етюди на Ференц Лист. 

Конкурсът "Кралица Елизабет" в Брюксел, несъмнена гаранция за силна международна кариера, е това, което свързва имената на солистите в концерта на 3 април в галерията. Пианистката Пламена Мангова (втора награда на конкурса през 2007 г.) и цигуларят Йосиф Иванов (втора награда на конкурса през 2005 г.) ще излязат на сцена заедно с камерния оркестър "Студио Примо". Произведенията в програмата са на Григ, Шосон, Бритън и Шостакович. 

Фестивалът ще завърши на 26 април във Фестивалния и конгресен център с гостуване на любимката на варненската публика – цигуларката Мила Георгиева. Със симфоничния оркестър на Държавна опера - Варна с диригент Григор Паликаров Мила Георгиева ще изпълни концерт за цигулка и оркестър от Сибелиус. Финалната точка на фестивала ще сложи Симфония в ре минор от Цезар Франк.

Билети за всички концерти се продават на касата на Варненската опера и в офиса на агенция "Елит Мюзик" на тел. 390 801, а за концерта на Мила Георгиева и на касата на Фестивалния и конгресен център. Цените на билетите са от 10 до 30 лева.

 

 

Днес+