Син депутат предлага да няма ограничения за лечение по спешност

Независимо дали са здравноосигурени или не за тях трябва да плаща Здравната каса. Това заяви синият депутат д-р Ваньа Шарков. Според него това решавало два проблема. Първият е да спре порочната практика, някои лечебни заведения да не приемат здравнонеосигурени пациенти и да ги размотават между различни лечебни заведения и второто което е, ще се даде възможност на лечебните заведения за болнична помощ да работят по-нормално.

 

Другият проблем е свързан с ЛКК-комисиите. Народният представител от СДС обясни, че в Поморие ЛКК-комисията не може да бъде сформирана в извънболничната помощ, защото няма достатъчно специалисти. Сформирана е в болницата, но на нея не и се заплаща. Това стана ясно след посещението на Шарков в МБАЛ Поморие заедно с общинският лидер на сините в Бургас Вълчо Чолаков. Липсата на временно финансиране и изплащане на заплатите е била другата тема, която разгледоха медиците в МБАЛ-Поморие и синият депутат.

В Бургас синият депутат обеща веднъж в месеца да прави приемна за граждани. От СДС искат от новия здравен министър отговори на няколко въпроса. Сред тях е дали ще бъде проведена административна реформа с сферата на здравеопазването, нещо което не е пипано от години. Второто е има ли новият кандидат за министър и неговият екип финансов план за излизане от здравната криза.

Д-р Ваньо Шарков припомни в Бургас, че миналата седмица беше приет внесения от СДС закон за промяна в закона за здравното осигуряване, с което европейската здравна карта от задължителна стана препоръчителна. Нашата идея беше, че не може едно право да се вменява като задължение и това  нещо да ограничава възможността на българските граждани да пътуват от страните от Евросъюза, след като има европейска деректива, която позволява свободното движение стига да имаш документ за самоличност.