dsc_1161

dsc_1161

Синдикатът иска 15 % увеличение на единния разходен стандарт за ученици

на председателя на Синдиката Юлиян Петров във Варна. 

По думите му синдикатите тази година настояват за 4% от Брутния вътрешен продукт /БВП/ за образование, а в момента той е 3.19 %, като включва и наука и висше образование. Петров каза, че средствата са крайно недостатъчни. "Заедно с всички членове на отрасловия съвет, Сдружение на общините, Министерството на образованието и работодателските организации, искаме гаранция, че това ще се случи, за да може да се стигне до растеж на работни заплати в порядъка на 15-20%. По този начин ще откликнем на повишените разходи на всяко едно училище. Важно е да се отбележи, че тези изразходвани средства не кореспондират с размера на сегашните единни разходни стандарти", каза Петров. Той добави, че държавната политика на образованието е преразпределение, което не е лошо. Синдикалистът съобщи, че има идея от Министерството на образованието и от Министерството на финансите по-голям процент да бъде преразпределен, като и по-малките училища да получат по-големи финансови възможности. "Всъщност размерът на стандарта не е достатъчен", добави още Юлиян Петров. 
По думите му трябва да се промени материално техническата база на учебните заведения, както и да бъде въведена електронизация, а тези неща изискват много средства. "Има заделени 4 000 000 лева, който няма да са достатъчни за над 2600 училища в цяла България", изтъкна Петров. По негови данни до два месеца най-много новият закон за образованието трябва да стане факт. Всички моменти в него ще кореспондират с новата учебна година и ако стане реалност всички нови политики ще бъдат задължителни, като основното образование до 7-ми клас, поетапното въвеждане на целодневната организация на учебния процес, задължителното предучилищно образование и др.
Заместник-кметът по образование Коста Базитов съобщи, че Варна от тази година прилага и системата на делегирани бюджети в детските градини. "Общините са отговорни за 2/3 от публичните услуги, 88% от училищата се финансират от общинските бюджет, 95 % от детските градини от публични бюджети, 87 % от социалните услуги". По думите на Базитов искането на Националното сдружение на общините пред бюджетната комисия и Народното събрание за 2013 година е свързано с натрупан дефицит за над 200 000 000 лева. То е в бюджетните взаимоотношения между общините и държавата. "В бюджет 2013 този дисбаланс трябва да се компенсира с 90 000 000 лева допълнително, като 41 000 000 лева да са в сферата на образованието", каза още зам.-кметът. По думите му над 22 000 000 лева трябва да се отделят за издръжката на децата в детските градини и държавната отговорност да стане част от тази издръжка. Трябва също да има увеличаване на разходите за хранене на децата в подготвителните групи и целодневната организация от 1-ви до 4-ти клас. Сумата, която е нужна е в рамките на 7 000 000 лева, около 3 600 000 лева трябват за подобряване на обхвата на учениците и 2 500 000 за материалната база на училищата.

Днес+