Явленията ще са по-интензивни в централните и западните райони

Явленията ще са по-интензивни в централните и западните райони

В следващите дни страната ни ще попадне в обширна зона с нестабилно време. Очакваме валежи, гръмотевични бури и градушки. Явленията ще са по-интензивни в централните и западните райони, а условия за значителни количества валежи ще има в петък. Капризното пролетно време ще се задържи до средата на следващата седмица. С нахлуването на по-хладен въздух дневните температури ще паднат с няколко градуса, но ще се задържат около 23-24 градуса, предаде Vesti.bg.

Опасност от поройни наводнения има във водосвборите на редица реки на Централна и Западна България на 30 и 31 май, предупреждават от МОСВ.

В Дунавския басейн от следобедните и вечерни часове на 30 и на 31 май в резултат на валежи повишения на речните нива ще има в целия басейн. Значителни ще са повишенията във водосборите на река Осъм и река Янтра (притока ѝ р. Росица). В резултат на интензивни валежи има вероятност от възникване на поройни наводнения вечерта на 30.05 и през нощта срещу 31 май във водосбора на река Ерма, река Искър (река Владайска), река Осъм (река Черни Осъм, река Ломя), река Янтра (река Росица).

Моделът за водосбора на река Искър прогнозира, че водните количества на 29, 30 и 31 май ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. В резултат на валежи от нощта на 30 срещу 31-ви май ще започне повишение на речните нива във водосбора. По-значителни ще са те във водосборите на река Владайска, рука Блато, река Искрецка и река Малък Искър. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

От вечерните часове на 30 и на 31 май ще започнат повишения във водосбора на река Янтра, като по-съществени ще бъдат те във водосбора на р. Росица.

В Източнобеломорския басейн по-значителни ще са повишенията през нощта на 30 срещу 31 май и сутрешните часове на 31 май в горните части от водосбора на река Тунджа (над язозир "Копринка"), в притоците на река Марица в средното й течение (река Стряма, Рахманлийска, река Първенецка и река Чепеларска).

В резултат на интензивни валежи има вероятност от възникване на поройни наводнения вечерта на 30 май и през нощта срещу 31 май в горното течение на р. Тунджа (над яз. Копринка), във водосбора на р. Марица (по основната река около гр.

От следобедните и вечерни часове на 30 и на 31 май, в резултат на валежи се очакват повишения на речните нива главно във водосбора на река Струма. По-значителни повишения са възможни през нощта на 30 срещу 31.05 и сутрешните часове на 31.05 в горните части от водосбора на река Струма и притоците й река Конска, река Светля, река Явор и река Треклянска. Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.Първомай и в притоците ѝ река Стряма и река Рахманлийска).