Свещеник Силвестър непрекъснато търси скандали и провокации. Снимка Канал 6

Свещеник Силвестър непрекъснато търси скандали и провокации. Снимка Канал 6

Скандалният ставрофорен иконом Силвестър Янакиев (с гражданско име Станимир Георгиев Янакиев) през последните години прави шеметна кариера от политиката до бизнеса! И всичко това в нарушение на Устава на Българската Православна църква, който трябва да спазва като свещеник!

Отец Янакиев, който яростно хвърля непотвърдени твърдения към Агатополския епископ Йеротей, към свещениците от Сливенската епархия, а днес в поста си във фейсбук и към Община Бургас!

В поста си той пише, цитирам: "това беше проект по същата програма уж за храм "св.св. Кирил и Методий" Бургас, чийто председател е отец Петър В. Петров. За колко точно милиона лева беше проектът - нямам информация, но знам, че по тази програма се даваха 9 750 000 лева за проект. Е, този проект беше направен със съдействието на Община Бургас (или нейни подставени лица) и парите (до последната стотинка) бяха "реализирани" в дейности на Общината". Свещеникът не се свини в поста си да отправя клевети и към Община Бургас

В него поста си той се опитва отново "да си измие" ръцете за своите грехове с другите. Явно повод за това е станало писмото с искане за църковен съд, което 32-ма свещеници от Сливенска епархия са изпратили в Светия синод. В него те ясно посочват мотивите си за искането за църковен съд, което е и за брата на севщеник Силвестър - ставрофорен иконом Евгений Янакиев.

Свещеници искат църковен съд за братя Янакиеви, въвлекли сливенски храм като съдружник във фирма

На 16-ти август 2020 година свещеник Силвестър Янакиев става съучредител на партия "ЧЕСТ" в Стара Загора. Сред основните действащи лица е небеизвестният бургаски общински съветник Владимир Павлов, който мина през няколко партии като СДС, оглави "Възраждане", а сега отново стана съветник от ПП "Сбор".

Явно за Силвестър Янакиев Устава на БПЦ не е закон, затова го нарушава нееднократно. В него пише:

Раздел ІІ

ПРАВОМОЩИЯ НА СВЕЩЕНОСЛУЖИТЕЛИТЕ

Чл. 139. (1) На клирици и монашестващи е забранено да заемат длъжности и да поемат задължения в държавни и местни органи на власт, да участват в партийна дейност и предизборна кампания, както и да се кандидатират за органи на европейско, държавно и местно ниво.

Не е ясно как тогава свещеник Силвестър Янакиев е обяснил действията си, ако му е била търсена сметка изобщо, от тогавашния Сливенски митрополит Йоаникий, който си отиде от този свят на 9-ти януари 2024 г. Дори това да е направено, то едва ли го е смирило, защото поведението му продължава да си бъде скандално и провокативно и до днес!

Уставът на Българската Православна църква забранява на клирици и монашество и да имат еднолични фирми или да участват в съдружия.

Раздел ІІ

ПРАВОМОЩИЯ НА СВЕЩЕНОСЛУЖИТЕЛИТЕ

Чл. 139. (3) На клирици и монашестващи е забранено да се регистрират като еднолични търговци, да бъдат съдружници в персонални търговски дружества, еднолични собственици на капитала в дружества с ограничена отговорност и акционерни дружества, както и прокуристи, управители и членове на съветите на директорите, управителните и надзорните съвети на търговски дружества, в които Българската православна църква – Българска Патриаршия и нейните местни поделения не са еднолични собственици на капитали на търговски дружества или не притежават 50 на сто от капитала на дружеството.

Явно и това не е спряло свещеник Силвестър Янакиев да се развихри на полето на бизнеса.

В поста си днес във фейсбук той се опитва да обясни, че цитирам: "Сега се хванали за две фирми, които направихме през 2020 година, за да кандидатстват по ОППР ос.6 два храма от епархията: катедралния храм в Сливен и храмът в с. Бръшлян, във връзка с религиозния туризъм".

Предполагам, че той визира фирмата "Екотуризъм Бръшлян" ООД, в която е управител и съдружинк с 50% от дяловете, но която не е регистрирана през 2020 година, а поне две години преди това, защото в Търговския регистър е публикуван годишния финансов отчет за 2018 година. В дейността на дружеството обаче никъде не е упоменато извършване на религиозен туризъм, както твърди в поста си Янакиев. Предметът на дейност на дружеството е:

"Изграждане /строителство/ и оборудване на болнични комплекси, хотели и социални заведения, отдаване под наем и учредяване на други сходни вещни права върху медицинска апаратура, продажба и доставка на медицински медикаменти и други такива, производство и продажба на промишлени и селскостопански стоки, вкл. внос и износ, търговия с всякакви стоки /без забранените/, вкл. внос и износ, всички видове услуги, включително и тези извършвани в чужбина, спедиционна, складова, лизингова дейност на търговско представителство и посредничество, превозна, таксиметрова, хотелиерска, туристическа, импресарска и рекламна дейност, покупко-продажба на недвижими имоти и движими вещи, както и извършването на всякакви незабранени от закона търговски сделки".

При изписване на името Станимир Георгиев Янакиев в Търговския регистър излизат четири фирми, в две от тях той е едноличен собственик, а в другите две е съдружник. Освен "Екотуризъм бръшлян" ООД, Янакиев е съдружник и в "ВИ СИ ЕС" ООД, където освен, че притежава 50% от капитала на дружестово е и управител. Дейността на фирмата е:

"Вътрешно и външно търговска дейност, реекспорт, покупка на стоки или други вещи с цел продажба в първоначален, преработен или обработен вид, производство на стоки с цел продажба, комисионна, складова, транспортна, превозна, туристическа дейност, дейност на търговско представителство на български и чуждестранни физически и юридически лица, куриерски и пощенски услуги, посредничество или предоставяне на други услуги, преводи и легализация на документия, издателска дейност, продажба и сервиз на селскостопанска техника, услуги със селскостопанска техника, автомонтьорски и други услуги, сделки с интелектуална собственост, покупка, строеж или обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба, внос и износ по предмета на дейност, производство и преработка на селскостопанска продукция, реализация на инвестиционни проекти в областта на земеделието и туризма, покупка на земеделски земи, арендуване и наемане на земеделски земи, както и извършване на други дейности, незабранени от закона".

Свещеник Силвестър е едноличен собственик на "ЕВРО КОНСУЛТ 01" ЕООД и на "Соларни и вятърни системи" ЕООД.

Предметът на дейност на първата фирма е: "Консултантска дейност по стопанско и друго управление, консултантски услуги по европейски програми и проекти, търговско представителство и посредничество, експлоатация на заведения за обществено хранене, комисионни, спедиционни и превозни сделки, складови сделки, лицензионни сделки, стоков контрол, сделки с интелектуална собственост, ресторантьорски, хотелиерски, туристически, рекламни, информационни, програмни, импресарски или други услуги, покупка, строеж или обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба, лизингова и строителна дейност, извършване на всички видове търговски дейности и услуги, които не са забранени със закон, а когато по закон е необходимо разрешение за извършване на определени сделки – след получаване на такова".

Като посочен в учредителния акт предмет на дейност на "Соларни и вятърни системи" ЕООД е: "-консултация, проектиране и изграждане на системи за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници -производство, пренос и продажба на електроенергия -покупка на стоки или други вещи с цел препродажба в първоначален, преработен или обработен вид; -производство на стоки с цел продажба; -комисионна, спедиционна, складова, лизингова дейност на търговско представителство и посредничество; -превозна, хотелиерска, туристическа, рекламна, информационна, програмна, импресарска дейност, или предоставянето на други услуги; -сделки с интелектуална собственост; -производство на филми, видео- и звукозаписи, и други подобни; -издателска или печатарска дейност,* -покупка, строеж или обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба. И всички, предвидени от закона дейности".

Това са само официални данни за фирмените дела на свещеник Силвестър (Станимир) Янакиев, които той не официализира. С какво друго е свързано името му може само да се гадае, като се има предвид поведението му и думите, които без страх Божий, произнася!

Галерия