Епископи от отдалечени епархии не могат да вземат решения в противовес с желанието на епархията, смята Дракалиев

Епископи от отдалечени епархии не могат да вземат решения в противовес с желанието на епархията, смята Дракалиев

Като позорен акт определи решението на Светия синод да извади от списъка с достоизбираеми съветници Агатополския епископ Йеротей - доскоро викарен епископ на покойния вече Сливенски митрополит Йоаникий, бургаският общински съветник Георги Дракалиев (председател на ВМРО Бургас, избран за съветник от листата на ГЕРБ б.а.).

От трибуната на Общинския съвет Дракалиев изрази мнението си по отношение на случващото се в Сливенска епархия и направи кратко резюме на проведените избори за нов митрополит, които бяха касирани от Светия синод. На вота, който се проведе на 18-ти февруари, бяха избрани двама епископи от списъка с десет достоизбираеми - Агатополски епископ Йеротей, който получи 26 гласа и Константийски епископ Михаил, който получи 22 гласа. Изборът обаче бе касиран от Синода и сега е насрочена нова дата за провеждането му - 19-ти май. Със свое решение от 22-ри април Синодът изготви нов списък с достоизбираеми епископи, като двамата основни претентенти - епископ Йеротей и епископ Михаил не са включени в него. От списъка отсъстват и Белоградчишки епископ Поликарп, първи викарен епископ на Софийския митрополит, както и ​Смоленски епископ Висарион, втори викарен епископ на Пловдивския митрополит.

"Този избор беше касиран от Светия синод без да бъдат обявени мотивите, което остави в обществото убеждението, че се касае за лични интереси и сметки и вчера излезе едно абсолютно скандално решение, с което Светият синод е определил 6 кандидати за Сливенски митрополит, сред които Йеротей не фигурира, макар че той е единственитя желан  тук", заяви в местния парламент Георги Дракалиев. Според него шестимата епископи в списъка са представители на най-отдалечените западни, северозападни и централно-западни епархии и нямат представа от нуждите на миряните от Сливенска епархия.

"6-7 владици не могат да си правят задкулисни сметки кой как да заеме престола и кой след това ще стане патриарх. Ние не сме чак такава далечна провинция, че да не можем да имаме отношение по въпроса", заяви Георги Дракалиев.

Той изрази намерение ОбС да излезе с декларация по въпроса. "Предлагам да бъде изготвена такава декларация и ако е необходимо да се свика извънредна сесия за това", подкрепи изказването на Георги Дракалиев Христина Хаджиатанасова - съветник от коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България".

"Несъгласен съм с мнението на колегата Дракалиев, защото Българската църква е независима и самостоятелна. Намесата на политически орган, на ОбС е в разрез с моралните разбирания, но и с непознаване на фактите за омаловажаване на решенията на Синода без да знаем факти. Касае се за безстопанственост, скоро ще излязат фактите", заяви Владимир Павлов - общински съветник от ПП "Сбор". Зад думите му явно прозират тиражираните от отец Силвестър Янакиев от Сливен твърдения, които не почиват на факти и не са доказани. Небеизвестен обаче е фактът, че Владимир Павлов заедно със Силвестър Янакиев през 2020 година съучредиха партия "ЧЕСТ". А Силвестър Янакиев е един от двамата свещеници, вторият е брат му Евгений Янакиев, които не спряха да "хвърлят" в публичното пронстранство непроверени твърдения, с които целят да дискридитират Агатополския епископ Йеротей.

"Общинският съвет може да взема отношение по всички казуси. Епископи от отдалечени епархии не могат да вземат решения в противовес с желанието на епархията", заяви Георги Дракалиев.