Делото бе образувано по жалба на Константин Бачийски (в средата). Снимки Бургас без цензура

Делото бе образувано по жалба на Константин Бачийски (в средата). Снимки Бургас без цензура

Скандално се оказа решението на Административния съд в Бургас нови вещи лица да броят отново 60 000 бюлетини от местните избори в община Бургас, които се проведоха на 29-ти октомври. До този развой на събитията се стигна по време на заседанието днес по делото, което Константин Бачийски - настоящ народен представител от ПП - ДБ и председател на СЕК заведе.

Съдът уважи жалбата на Бачийски, правят експертиза на бюлетините в 339 секции

Магистратите решиха, че нови вещи лица трябва да броят отново бюлетините. Причината е, че 6 от 11-те вещи лица, назначени в рамките на настоящото производство, са подписали експертизата с особено мнение и това поставя под съмнение нейната коректност.

"Нямало е натиск от политически партии. И ние бяхме изненадани, че тази сутрин шест от вещите лица са подписали протоколите от експертизата с особено мнение. Причината е, че част от протоколите, с които са боравили при броенето, не са били разписани от нито едно вещо лице", коментира Фани Семерджиева- председател на Общинската избирателна комисия в Бургас.

След днешното заседание адвокатът на Константин Бачийски - Богдан Йорданов коментира, че има политически натиск и попита как може да се обясни, че през цялото време 11-те вещи лица са работели задружно. Снощи е имало предтекст, че хартията свършва и тази сутрин експертизата трябва да се подготви в окончателния вариант. Но днес вече има особено мнение.

До 13-ти декември страните имат право да предлагат нови вещи лица, които да изготвят експертиза. Настоящите няма да получат възнаграждение за своята работа до момента. Съдийката посочи, че е препоръчително новите вещи лица да бъдат с юридическо или икономическо образование.

Следващото заседание бе насрочено за 5-ти януари 2024 година.

Галерия