Четирима заместник-кметове взеха участие в първото обществено обсъждане. Снимки Лина Главинова

Четирима заместник-кметове взеха участие в първото обществено обсъждане. Снимки Лина Главинова

При слаб интерес премина първото обществено обсъждане на проекта за бюджет на Община Бургас за 2018 година. В залата на НХК бяха дошли едва десетина жители на Общината. Два пъти повече бяха журналистите и общинските съветници, които присъстваха на обсъждането. Четирима заместник-кметове на Общината - Красимир Стойчев (бюджет и финанси), Чанка Коралска (строителство), Руска Бояджиева (европейски политики и околна среда) и Йорданка Ананиева (култура и образование) представиха макро рамката на бюджета и приоритетите в него. Той възлиза на 248 671 410 лева, а капиталовата програма е в размер на 62 101 655 лева.

През настоящата година ще бъдат обновена улица "Струга", предстои цялостен ремонт на първия етап от улица "Димитър Димов", стартира втория етап от изграждане на улица в районен център "Меден рудник", изграждане на нова подпорна стена, която да укрепи района до т.нар. небостъргач в "Меден рудник" - с паркинг и обслужваща улица.

Продължава ремонтирането на улиците "Ангел Димитров" и "Брацигово" в квартал "Сарафово", както и на улици в комплекс "Изгрев" и в централна градска част. Предвижда се обновяване на градската среда до училище "Братя Миладинови" с осигуряване на 130 нови паркоместа. В комплекс "Възраждане" ще бъдат осигурени над 100 нови паркоместа до булевард "Мария Луиза", ще бъдат изградени нови 50 паркоместа в улиците перпендикулярни на улица "Фердинандова", нови паркинги до блокове с номера 16 и 19 в комплекс "Лазур", до блокове 71 и 72 комплекс "Лазур", до блокове 17, 18, 119 в комплекс "П.Р. Славейков", до Химическия техникум в комплекс "Изгрев".

На общественото обсъждане присъстваха и жители на квартал "Банево". Те попитаха какви средства ще бъдат изразходвани за ремонта на улиците в квартала, след подмяна на ВиК мрежата и изграждане на канализацията. "Преди да отговоря на въпроса ви, нека кажа, какви средства е дала Община Бургас за обновяване на настилките в квартала. До този момент сумата е 4 млн. лева. През  настоящата година в бюджета са предвидени 500 000 лева, като ще се ремонтират улици по списък", уточни зам.-кметът Чанка Коралска. Проектът с канализацията на Банево бе финансиран с европейски средства.

Предвидени са 1 млн. лева за изграждане на подземни контейнери за разделно събиране на отпадъци на нови места в града. Това ще става приоритетно на улиците, които предстои да бъдат ремонтирани в града.

Второто обществено обсъждане е тази вечер от 18.00 часа в спортна зала "Никола Станчев" в комплекс "Меден рудник".

Приоритетите в бюджета на Бургас за 2018 г. - образование, индустриални зони и социални центрове

Галерия