DSC_4702

DSC_4702

След 1,45 ч. приеха бюджета на Бургас

гласуваха 33 съветници, 10 бяха "против" и 1 "въздържал се". Преди да започне разглеждането на докладната записка, която е под №11 в дневния ред на днешната сесия на ОбС Бургас, по искане на групата на НФСБ председателят Костантин Луков даде 20 минутна почивка. След като събраха сили и изпиха по едно кафе, съветниците са върнаха в залата, за да започнат същинските дебати по пера.DSC_2804

Съветничката Гинка Дянкова (НФСБ) отново повдигна въвпроса с изграждането на Здравна служба в квартал "Крайморие". "Искам да знам дали заложените 50 000 лева са за цялостното изграждане или ще са необходими и допълнителни средства", попита Дянкова. Тя изрази мнение, че сумата е малка и недостатъчна. "Сумата не е малка, г-жо Дянкова. Толкова пари даваме и за Белодробната болница", репликира я д-р Антонио Душепеев (ГЕРБ).

"Г-жо Дянкова, вие знаете, че имаше проблеми със собствеността на имота. Вече имаме констативно решение. Сумата, която е предвидена е индикативна. Ще бъде даден старт на търговете, ще видим фирмите, какви оферти ще предложат за изграждане на Здравната служба и ако парите не стигнат, ще осигурим допълнителни средства при актуализацията на бюджета тази есен", обясни кметът на община Бургас Димитър Николов.

Групата на БСП изрази своето решение, че няма да покрепи бюджета на общината за настоящата година. "Той не е социално ориентиран. Също така не е реално приходите от дивиденти да бъдат намалени за 2015 година", обоснова се Чанко Мирчев (БСП). Според него не било направено достатъчно и за общинското здравеопазване в Бургас. Изказването му бе репликирано от Димитър Николов. "Не сте прав за дивидентите от общинските фирми. Сумата там се увеличава от 2012 до 2015 година, както следва - 196 000 лева, 506 000 лева, 567 000 лева, 600 000 лева. А що се отнася до общинското здравеопазване, няма нито една община в страната, която да е построила за една година две здравни заведения", допълни Николов.

В дебатите бяха намесени и таксите за детските градини, които според Евгений Мосинов (БСП) са най-високите в страната. "По предложение на съветниците таксите бяха премахнати в първия мандат на администрацията. Тогава роми масово започнаха да водят децата си на градина и заваляха брожения от страна на другите родители. Това наложи таксите отново да бъдат въведени", обясни кметът на общината.

Васил Джелебов (БСП) пък изрази несъгласие с начина на разпределение на субсидиите за 43-те неправителствени организации в общината. Според него трябва да има специална наредба, която да регламентира това. "Не може, когато се разпределят пари да има лобистки интереси предимно от дами с токчета", заяви Джелебов. "Преди година и половина администрацията направи проект за такава наредба и предложение да бъде съставена комисия с участието на служители на общината, която да отговаря за разпределението на субсидиите. Вие, съветниците бяхте против. Ние от администрацията оттеглихме предложението си. Чакахме вас да предложите проект за наредба", обясни Димитър Николов.

След приключване на дебатите и гласуването на бюджета перо по перо, се стигна и до гласуването на цялата рамка. Бюджетът на общината бе подкрепен от 33-ма съветници.