Механизмът на сцената е сменен и тя отново се върти. Снимки Авторът

Механизмът на сцената е сменен и тя отново се върти. Снимки Авторът

След 27 години сцената на Културен дом НХК отново се върти. Това става факт след като бе извършен основен ремонт на сградата. В далечната 1994 година на въртящата се тогава сцена е сниман клип на фолк певицата Глория. В тази сграда няколко видео клипа е снимал и Руси Русев.

Сега въртящата се сцена ще се използва пълноценно от гостуващите театри от столицата и страната, които ще изнасят тук представления. Тя е само едно от подобренията, които са направени при реконструкцията на сградата. След одобрение от ОбС през април 2019 година, Община Бургас изтегли кредит в размер на 5 151 385 лева за реализацията на проекта - "Реконструкция, ремонт и обновяване, внедряване на мерки за енергийна ефективност в Културен дом на Лукойл Нефтохим - град Бургас". Това е максималният размер на дълга, който Общината можеше да поеме за проекта. Цялата му стойност е 9 503 000 лева. 4 019 000 лева е размерът на безвъзмездната финансова помощ, която е предоставена по оперативна програма "Региони в растеж". 5 151 385 лева е размерът на кредита, който Общината изтегли чрез ДЗЗД "Фонд за устойчиви градове" (ФУГ), създаден с цел изпълнение на финансов инструмент "Фонд за градско развитие". Собствените средства, с които Общината участва в реализацията на проекта са в размер на 330 050 лева.

Дейностите по обновяване на залата започнаха през лятото на 2019 година и приключиха в края на 2020 година. От Община Бургас бяха планирани официално да открият сградата след реконструкцията на празника на града - 6-ти декември, Никулден. Заради въведения на 27-ми ноември втори локдаун и забрана за масови събирания на едно място, церемонията бе отложена.

След като от началото на годината концертите са разрешени при спазване на противоепидемичните мерки и използване на 30% от капацитета на залите, реконструирания Културен дом НХК отваря врати за зрители още на 9-ти януари.

С благотворителен концерт откриват обновения Дом на културата Бургас

Представители на бургаските медии първи имаха възможността да разгледат сградата отвътре и да видят как е преобразена тя. 

Сградата на Културния дом на нефтохимика е строена по времето на комунизма. Тя бе част от активите на "Лукойл". Компанията от своя страна я дари на Община Бургас през 2012 година. Сградата е на два етажа и включва зали, гримьорни, ателиета и други помещения. С прилежащите имоти теренът е с обща площ 4080 квадратни метра.

През 2014 година бе проведен конкурс за избор на проект за реконструкция на сградата. Той бе спечелен от "Мото" ООД с ръководител на колектива архитект Десислава Стоянова - Иванова. А осем дружества и консорциуми участваха тогава в обявената обществена поръчка за изпълнение на дейностите по проекта.

След приключване на реконструкцията, сградата разполага с два асансьора, обновено вътрешно пространство, отворен двор със сцена, където при подходящи условия могат да се прожектират филми на открито. Има осем зали за провеждане на концерти, откриване на изложби, арт събития, театрални спектакли и други. В сградата има библиотека.

Подменена е и отоплителната система, която сега е комбинирана - на ток и газ. Обновени са тоалетните и гримьорните, гардебора, където зрителите ще могат да оставят палтата си преди началото на спектаклите, има обособени нови каси за продажба на билети.

Основната зрителна зала вече носи името на маестро Тончо Русев, който си отиде от този свят през 2018 година. В Културен дом НХК вече се намира и пианото на композитора, дарено от неговото семейство. В зала "Тончо Русев", след ремонта, има 527 седящи места и 10 места за хора с увреждания, които се придвижват с колички. Изцяло е сменено озвучаването и осветлението. В тази зала ще се провежда и традиционния Международен "София филм фест на брега". След повече от десетилетие митарстване из бившето кино "Тракия" и в големия салон на драматичен театър "Адриана Будевска", Общинското кино намери своя дом. Филмите ще бъдат прожектирани чрез лазерен кинопроектор с DSP формат на екран, който е с размери 9 на 4,5 метра.

Над 20 клуба и школи ще ползват залите в Културния дом. Те ще могат да възстановят занятията си от следващата седмица при спазване на всички противоепиземични мерки.

Фирмите, които наемат залите за културни събития, ще плащат 30% от цената за наем на 1 час, докато трае извънредната епидемиологична обстановка.

В сградата се помещава и Общинския съвет на Бургас, който има специална зала за заседанията. Тук ще се премести и офиса на обществения посредник на града.

"Не съжалявам, че стартирахме този проект. Много разчитам на екипа, за да няма нито едно неизползваемо кътче в сградата. След месец ще проверим как се ползва залата. Тук ще се провеждат и нови фестивали. Обсъждаме и конкурс на името на Тончо Русев", каза кметът на Бургас Димитър Николов, след като заедно с представителите на четвъртата власт разгледа обновената сграда. В обиколката се включиха и Весна Балтина - зам.-кмет по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата, Димитър Маджаров - директор на Общинско предприятие "Летен театър и фестивали" и новият директор на Културен дом НХК Мария Маркова.

Галерия