rak1

rak1

След консултации във варненска болница, откриха рак на гърдата при 7 пациентки

мастопатични преустройки на млечната жлеза и други, съобщи д-р Иван Иванов.
Инициативата бе посветена на 4 февруари – Световният ден за борба с рака, и е втората поред след проведените прегледи през октомври, обявен за месец за борба с рака на гърдата. Консултациите се провеждаха от доц. Д-р Христина Попмихайлова и управителя д-р Иван Иванов, който е рентгенолог. Доц. Попмихайлова е известен столичен специалист – рентгенолог и мамолог. През 70-те години на ХХ век тя създава първия мамологичен кабинет с мамограф към катедрата по рентгенология в Медицинския университет във Варна.
Според доц. Михайлова мамографията е най-добрата профилактика срещу рака на гърдата – първото по честота онкологично заболяване, предизвикващо смърт при жените.
Консултациите бяха напълно безплатни и продължаваха почти през целия ден без ограничения за жените. Такива консултации ще бъдат редовни в ДКЦ 1 "Света Клементина" при възможност от страна на ангажиментите на доц. Попмихайлова. Важно е да се знае, че това са само консултации и пациентките могат да носят направените мамографии или да направят такива на новия модерен мамограф в ДКЦ 1 "Света Клементина" с направление или срещу заплащане, каза още д-р Иванов.

Днес+