Сега ще се плаща за извозен тон опадъци, не на курс, обясни Бачийски. Снимка Архив Черноморие-бг

Сега ще се плаща за извозен тон опадъци, не на курс, обясни Бачийски. Снимка Архив Черноморие-бг

След намесата на общинския съветник от СЕК Константин Бачийски жителите на община Бургас ще плащат по-малко средства към фирмата за сметоизвозване и сметопочистване. "Благодарение на съдействието на г-н Бачийски, заложихме такива показатели в обществената поръчка, че избраната фирма изпълнител ще отчита всеки килограм отпадък, който извозва", коментира Павлин Михов - директор на дирекция "Екология" в Община Бургас на заседание на Комисията по кономика и инвестиционни политики. Съветниците разглеждаха докладната записка на кмета на Общината Димитър Николов за план-сметка за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения за битови отпадъци и поддържане на чистотата на територии за обществено ползване за 2020 г. Увеличение на такса смет не се предвижда.

Община Бургас няма да вдига такса смет, въпреки увеличения размер на отчисленията към държавата. Заложените 2 400 000 лева отчисления към държавата в план сметката за 2020 година ще намалеят на 756 000 лева, след постигнатото споразумение между министъра на околната среда и водите и Националното сдружение на общините в Република България. 

Със 100 000 лева по-малко са заложените средства за сметосъбиране и сметоизвозване в Бургас, заради оптимизиране дейността  на почистващата фирма след закупуването на нова автоматизирана техника.

Благодарение на намесата на Константин Бачийски фирмата, която спечели обществената поръчка "Нелсен чистота" ЕООД, ще плаща за извозен тон отпадък, не на курс, както беше досега, а на тон. "Още в предишния Общински съвет настоявах да има промяна на начина на плащане. Тогава до депото пътуваха полупразни камиони, а аз съм го виждал това с очите си и жителите на общината плащаха за това. Сега отпадъците се теглят и ще се плаща за това", коментира пред "Черноморие" съветникът от СЕК.

"Фирмата, която през следващите 5 години ще се занимава със сметопочистването и сметоизвозването разполага с 86 нови автомобила, отговарящи на изискванията за "Евро 6", които разполагат със специален уред за измерване на отпадъците във всеки контейнер", обясни Павлин Михов.

Новите контейнери вече са доставени и се използват от жителите на общината.