Шефът на ВиК Ганчо Тенев (в средата) обяви в средата на август, че ще разработят нов бизнес план за следващите няколко години. Снимка Архив Черноморие-бг

Шефът на ВиК Ганчо Тенев (в средата) обяви в средата на август, че ще разработят нов бизнес план за следващите няколко години. Снимка Архив Черноморие-бг

ВиК Бургас предлага 7 варианта на бизнес плана си за следващите няколко години. Те са предоставени на областния управител на Бургас Мария Нейкова в качеството й на председател на Асоциацията по ВиК, а тя от своя страна ги е изпратила до кметовете на 13-те общини в региона, които членуват във въпросната асоциация (виж втората снимка). До преработването на бизнес плана се стигна, след като кметовете на Бургас и Поморие - Димитър Николов и Иван Алексиев реагираха остро на повишението на цената на 1 кубик вода.

ВиК ще преработи бизнес плана си и ще коригира цената на водата

От началото на август жителите на Бургас и областта вече ще плащат 4,386 лева с ДДС. Увеличението е с 59%.

Срещу това  решение се обявиха от Община Бургас и ОбС Бургас. От Общината подадоха жалба срещу увеличената цена на водата. От ОбС излязоха с нарочна декларация, която бе подкрепена единодушно от всички съветници от всички партии, което е безпрецедентен акт в историята на местния парламент.

Кметът на Бургас Димитър Николов реагира остро по време на срещата на Асоциацията, която се проведе на 15-ти август. "Ние не можем пряко да участваме в управлението на ВиК асоциацията. Имаме само съвещателен глас. Не може асоциацията да излиза с мнение, след като нас не са ни уведомили за това и това ни смущава. Настояваме да бъдем акционерни, за да носим отговорност и да участваме във формирането на цената", заяви кметът Николов.

"Готови сме да излезем от ВиК асоциацията. Това е паразитет орган и не помага за решаване на проблемите в нашата община. Поморие прилича на швейцарско сирене. Ние реално не можем да влияем за решаване на проблемите, не да ставаме гумен печат на някого", реагира тогава и кметът на Община Поморие Иван Алексиев.

В края на срещата се стигна до решение ВиК да преработи бизнес плана си и да даде нова цена за кубик вода. Предстои нова среща, на която да бъдат коментирани предложенията на дружеството, свързани с инвестициите и с цената на водата. Нейният размер се определя с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране по предложение на местното ВиК.

Галерия