Улиците на Мадрид са почти празни, но паника и презапасяване сред населението няма. Снимки Ангелина Горанова

Улиците на Мадрид са почти празни, но паника и презапасяване сред населението няма. Снимки Ангелина Горанова

240 587 в цял свят са се разболели от корона вирус - COVID - 19. Броят им се увеличава всеки ден. Оздравелите вече са 86 688 души. Броят на смъртните случаи е 9 953. От регистрацията на първия случай на корона вирус COVID - 19 в град Ухан, Китай минаха три месеца. Тогава никой не е очаквал, че това ще се превърне в пандемия, която ще обхване целият свят.

От 13-ти март с решение на Народното събрание в България е обявено извънредно положение, което е в сила до 13-ти април. Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев бяха затворени университети, училища, детски градини, заведения, кафенета, фитнес зали и други търговски обекти до 29-ти март.

От установяването на първите случаи на корона вирус на 8-ми март - два в Плевен и два в Габрово, броят на заболелите в цялата страна вече е 107.

Репортери на сайт "Черноморие" се свързаха с бургазлии, които живеят в различни европейски страни, за да споделят как правителството и институциите се борят с разпространението на корона вируса. Чрез техните разкази и снимки ще дадем възможност на нашите читатели от първа ръка да научават, какво се случва в тези насели места, където живеят, не само бургазлии, но и българи от различни точки на страната.

Испания е втората след Италия най-силно засегната от коронавируса страна в Европа. Броят на заболелите страната е 17 395. Новорегистрираните случаи са 2 626, починалите са 803, а броят на оздравелите вече е 1 107, сочат данните от 18-ти март.

От началото на седмицата в Испание е забранено излизане навън без конкретна причина. За неспазване на забраната за излизане, за нарушаване на карантината или за умишлено заразяване, ако си с установен корона вирус има глоба от 600 до 60 000 евро. Кафенета и ресторанти са затворени, както и всички туристически обекти. Работят магазините за хранителни стоки, аптеките, бензиностанциите.

"Може да излизаш само, ако ходиш на работа, да разходиш кучето или за да отидеш до магазина, за да купиш някои продукти. Ако те спре полицай, ще ти поиска документ за самоличност, за да види къде живееш и дали не разхождаш кучето си далеч от дома. Ако се окаже, че е така, може да те глобят. Ако си с пазарски торби пък, полицай може да ти поиска касовата бележка, за да видят кога си пазарувал в магазина. Ако е да речем сутринта, а са те спрели за проверка следобед това означава, че си се разхождал и пак подлежиш на глоба", разказа пред репортер на "Черноморие" бургазлийката Ангелина Горанова, която повече от 10 години живее в испанската столица Мадрид.

Въпреки че броят на болните расте всеки ден, паника сред испанците няма. Притесненията им са свързани по-скоро с икономическото положение и как ще успеят да се справят с финансите. "Тук не се говори как държавата ще подпомага тези фирми и заведения, които са затворени сега, заради строгите мерки във връзка с разпространението на корона вируса. Това, което се случва сега е работодателите, които не работят в момента временно уволнява служителите си и те могат да взимат държавна помощ за безработица. След края на епидемията работодателят е длъжен да наеме отново работника за минимум 6 месеца", разказва Ангелина. Сумата, която ще получават останалите без работа обаче e доста нискa, имайки предвид че живота в Мадрид е скъп. Ако по времето, когато си работил и си получавал заплата от 1 500 - 2000 евро, сега може да получиш 860 евро помощ. "Парите са много малко и е възможно много хора да не успеят да си платят дори наемът и сметките с тях", допълва бургазлийката.

Според нея, испанските власти за подценили ситуацията. "Представяте ли си на 8-ми март имаше манифестация, в която участваха повече от 120 000 души, а вече имаше 1 000 души заразени с корона вирус. За мен не беше нормално, че властите позволиха тази проява. Дори съпругата на Педро Санчес (министър-председателят на Испания б.р.) е заразена с корона вирус, голяма част от испанския кабинет също", допълва Горанова. Тя сподели, че в медиите не спират пишат, коментират и говорят за болестта. Хората са достатъчно информирани как да се предпазят, но въпреки това миналата седмица бургазлийката е видяла група младежи, които вместо на разстояние от минимум метър са се целували и прегръщали. "Испанците са като нас, много комуникативни и сърдечни. Те не обичат да си стоят вкъщи и карантината за тях е голямо изпитание", допълни тя. Сега обаче това се налага. В Испания, засега няма паника и презапасяване с продукти. "Ние пазаруваме само в кварталния магазин, а не в големите вериги. Не знам как е там, но в нашия магазин е спокойно. Има всичко, включително и тоалетна хартия. Естествено влизането в магазина става с изчакване, за да не се струпват хора", допълва Ангелина.

Във Великобритания паника няма, тоалетната хартия - най-търсена

В Норвегия с извънредно положение, децата учат дистанционно

Галерия