Срещата се проведе при закрити врати. Снимка Областна управа

Срещата се проведе при закрити врати. Снимка Областна управа

Спешна среща се проведе в Областна управа - Бургас във връзка с корона вируса. В състава на Регионалния щаб за предотвратяване разпространението на вируса в България влиза доц. Цветан Велинов - декан на Медицинския факултет в университет "Проф. д-р Асен Златаров" в морския град.

Срещата се проведе по указания на председателя на Националния оперативен щаб, генерал - майор проф. Венцислав Мутафчийски. В нея участваха представители на здравните власти, болнични заведения, държавни и общински структури. Тя е във връзка с предприетите на национално ниво мерки за ограничаване на корона вирус инфекцията в България и прилагането им на регионално ниво. Такива срещи се провеждат във всички области на страната и имат за цел създаване на добра координация между институциите, набелязване на конкретни дейности за предотвратяване навлизането на заболяването на територията на България.

По време на срещата бе сформиран Регионален щаб, който да стартира работа в случай на нужда. Председател на щаба е директорът на РЗИ - Бургас - д-р Георги Паздеров, а негов заместник и говорител ще бъде доц. д-р Цветан Велинов. Присъстващите единодушно се спряха на доц. д-р Велинов с оглед на богата му експертиза, висок професионализъм и опит.

По време на срещата бе отчетено, че към настоящия момент на територията на България няма регистрирани случаи на заболели с корона вирус.

Експертите успокоиха, че се взимат всички необходими мерки по граничните пунктове на страната, алгоритъм за работа с конкретни стъпки е изпратен до всички лични лекари. От болничните заведения се очаква да имат готовност за преструктуриране на помещения и осигуряване на болнични легла, в случай на необходимост от изолационни действия при съмнения за заболели от вируса. Обсъден бе и въпросът за личните предпазни средства на медицинските работници. Летищните и пристанищните власти на територията на област Бургас информираха присъстващите, че работят по ясно разписани правила, съгласувани със световните тенденции за противоепидемични мерки.

Експертите отправят апел за спокойствие, да не се всява излишна паника. Към съветите им спадат: преустановяване на пътуванията към епидемиологични зони, спазване на висока лична хигиена, засилване на имунологичната защита, консултирана с личните лекари.

След първата работна среща, ново заседание на щаба ще се проведе, ако обстановката наложи повторното му свикване.