Началото на концерта сложиха малките танцьори. Снимки Авторът

Началото на концерта сложиха малките танцьори. Снимки Авторът

Средец празнува с музиката на няколко поколения изпълнители и формации. Концертът по случай празника на града е кулминацията на тържествата, които изпъстриха септемврийската програма на Общината. Музикалният спектакъл започна с изпълненията на най-малките - децата от Общински детски комплекс. Малките танцьори заразиха с усмивки жителите и гостите, които изпълниха площад "България" тази вечер. Поздравите към всички продължиха с изпълненията на група "Странджански букет" към тракийско дружество "Лазо Лазов", група "Надежда", група "Китка Здравец" към пенсионерския клуб и мъжката певческа група "Божур".

Официалната част започна с обявяване на почетните граждани на Средец. Със своя решение от 31-ви май Общинският съвет в града присъди посмъртно званието "Почетен гражданин на Средец" на лейтенантите Михаил Бончев и Иван Рахов. Точно преди 40 години през 1983 година при бойно-учебен полет самолетът на двамата летци аварира над селото, в което по това време се провежда и ежегодния панаир. Самолетът се разбива, те губят живота си, но спасяват десетки други. Решението на ОбС обяви по време на празничия концерт председателят на местния парламент в Средец Динко Цъцаров.

"Човек е голям, колгото големи са мечтите му. Ако трябва да перефразирам думите на Екзюпери, то един град е толкова голям, колкото са големи мечтите на хората му. Големината на една общност е съизмерима с величината на хората, които е родила", започна приветствието си към своите съграждани и гости на града кметът Иван Жабов. В словото си той припомни имената на спортисти, артисти, писатели, певци, които са се родили в Средец и общината и са го прославили по света, като борците Крали Бимбалов, Янчо Патриков, като писателя Янаки Петров, като народните певици Янка Рупкина, Комня Стоянова, Калинка Згурова и други. "Никакви трудности не могат да пречупят странджанския дух", категоричен бе кметът Жабов. Той благодари на своите съграждани за съвместните им усилия, с които показаха нов подход в работата.

Празничният концерт продължи с именити и обичани изпълнители на странджанската народна песен, някои от които и родом от Средец. На сцената за своите изпълнения се качиха Ваня Дженезова, Радостина Йовкова, Лазар Налбантов, Ирена Станкова, Живко Петров, Катя Георгиева, Костадин Михайлов, Цветелина Стойчева, Панайот Стойчев, Яна Биюкова.

Галерия