Сънят на Пилат гостува в Бургас на 3-ти юни. Снимки Държавна опера Стара Загорав

Сънят на Пилат гостува в Бургас на 3-ти юни. Снимки Държавна опера Стара Загорав

Операта в Стара Загора гостува на 3-ти юни в Бургас с танцовата мистерия "Сънят на Пилат" от Стефан Димитров и хореографията на Василий Медведев. Зрителите ще имат възможността да аплодират многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера под ръководството на примабалерината, хореограф и педагог Силвия Томова.

В спектакъла на танцовата мистерия "Сънят на Пилат" участват още хорът и оркестърът на Старозагорската опера под диригентството на маестро Владимир Бошнаков, хормайстор Младен Станев.

На 3-ти юни в ролята на Маргарита ще блесне великолепната примабалерина Анелия Димитрова, Фредерико Пинто ще бъде в ролята на Майстора, албанецът Фиорди Лоха – Пилат Понтийски, Богдана Сергеева ще танцува в ролята на Хела/Низа, Томоки Ишиго от Япония ще бъде Котаракът Бегемот/Юда, а мексиканецът Марсело Молина ще бъде в ролята на Воланд. Спектакълът-фойерверк е осъществен от Старозагорската опера и Община Стара Загора със съдействието на Министерството на културата.

"Сънят на Пилат" по музиката на големия български композитор на популярна и филмова музика Стефан Димитров се превърна в знаково събитие в културния живот на България. За първи път от десетилетия се появи и бе сценично представено голямо балетно заглавие от съвременен български композитор.

Въпреки че е вдъхновена от романа на Михаил Булгаков "Майстора и Маргарита", оригиналната интерпретация на Стефан Димитров в "Сънят на Пилат" не се опира на текста, а вместо това умело улавя сюреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа. Заглавията на двете действия – "Lux Aeterna" ("Вечна светлина") и "Misericordia Pro Nobis" ("Милост за нас") – приканват към асоциации с други литературни класики като "Фауст" на Гьоте например, и поставят творбата в контекста на европейското музикално наследство. Но музиката на Димитров е нещо повече от това – тя брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашия модерен свят и дава свежо, мелодично тълкование на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, и за корените на тези сили.

Зрелищно, пищно, изискано, елегантно, завладяващо, разтърсващо, гениално…чудо… Това са само част от суперлативите, с които щастливците присъствали на спектаклите на "Сънят на Пилат" описват видяното и преживяното. Сценографията и подхранващите въображението над 300 костюми на Павол Юраш (Словакия), либретото на Яна Темиз (Русия, Турция) и ценната помощ на хореографа Станислав Фечо (Чехия) помогнаха на световно известния хореограф Василий Медведев да превърне симфоничното произведение на Стефан Димитров в поразяващо сетивата кълбо от положителна енергия, в поема за любовта.

Проникновени любовни сцени, библейски сюжети, нежност и жестокост се преплитат в "Сънят на Пилат" с модерни режисьорски и хореографски решения и качествена музика под палката на диригента Владимир Бошнаков.

Билети на касата на Държавна опера-Бургас.

Галерия