Стефан Данаилов и Георги Тошев на премиерата на книгата през март 2018 г. в Приморец. Снимка Архив Черноморие-бг

Стефан Данаилов и Георги Тошев на премиерата на книгата през март 2018 г. в Приморец. Снимка Архив Черноморие-бг

Стефан Данаилов днес трябваше да навърши 77 години. Ламбо, както го наричаха, си отиде от този свят след боледуване на 27-ми ноември. Освен с десетките си роли в театъра, в киното, в телевизионния театър, той ще остане и в историята на националния конкурс за песен "Бургас, морето и неговите трудови хора" (сега "Бургас и морето" б.а.). Актьорът прави музикалния си дебют на сцената на бургаския фестивал в далечната 1978 година. Песента "Моето мъжко момиче" по тест на бургаския поет Недялко Йорданов и музика на Найде Андреев е избрана за финала на конкурса. Тя трябвало да бъде изпята от Маргарита Хранова и Стефан Данаилов. Авторът на текста споделя, че след тази емблематична песен Стефан Данаилов се преборил с комплекса си, че не може да пее и така се появили и други негови записи и изпълнения. "Моето мъжко момиче" печели първа награда на конкурса и става част от визитката и на Маргарита Хранова, и на Стефан Данаилов.

Ламбо за последно бе аплодиран от бургаската публика на 18-ти юли в Държавната опера в спектакъла "Актрисата". Режисьор е Росица Обрешкова, сценографията е на Елена Иванова, музиката на Иван Лечев. В "Актрисата" на Стефан Данаилов, освен Аня Пенчева, партнираха Иван Панев, Кирил Ефремов, Ненчо Илчев и Павел Иванов.

А малко повече от година, на 31-ви март 2018 година актьорът дойде в Бургас, за да представи биографичната си книга - "Романът на моя живот". Тя е писана в съавторство между актьора Данаилов и журналиста Георги Тошев. В книгата той разказва случки от своя живот, които предизвикват усмивка и след неговата кончина.