Стефан Китанов: Киното ни трябва да се докаже

Медиен партньор на феста е Chernomorie-bg.

 

 

Какво се случва с българското кино и какво е неговото бъдеще. Отговори на тези въпроси дава Стефан Китанов - директор на "София филм фест".

- Г-н Китанов, каква е отговорността след включването на "София филм фест на брега" във FIAPF (Международна федерация на асоциациите на филмовите продуценти)?

- Отговорностт е много голяма. Винаги, когато постигаш някакъв успех, след това трябва да защитаваш реномето си. Така че ние, постигайте този успех, ще бъдем гледаме с по-голямо внимание. Трябва да внимаваме с детайлите, за да докажем, че това е заслужено.

- Какви врати отваря тази организация пред нашия фестивал?

- Това е гаранция пред сериозните играчи във филмовия бизнес, че фестивалът е качествен. Това е оценка "К" за качество.

- Казахте, че няма да е далеч времето, когато български филм ще спечели "Оскар" за чуждоезиков филм. Какъв път трябва да бъде извървян? Показахме, че можем да го направим със "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Какъв трябва да е филмът и каква формулата на успеха?

- "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" е добър пример. Филмът имаше реален шанс и бе номиниран в 9-та. "Зад кадър" има не по-малък шанс от него. Трябва да положим повече усилия да промотираме киното си, да лобираме за него, да го правим разпознаваемо за света. Тръгнали сме по правилния път. В момента Националният филмов център има ръководство, което е с ясно съзнание, че трябва да се върви в тази посока и ще работим заедно за това. "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" не беше номиниран случайно в девятката. За него бяха положени много усилия. Това че една държава прави филм не е достатъчно. За да се направи достатъчно впечатление, освен разбираме се качеството, има и маркетингови правила и ние тепърва започваме да ги учим. Всеки следващ филм ще има познанията, които натрупахме.

- Има ли вече проект, който сте готов да продуцирате?

- В момента завършвам един късометражен филм на Надя Косева. За голям филм не съм готов. Иска ми се да си почина малко.

- Има събуждане на българското кино, появяват се нови качествени филми. Не така стоят нещата с киносалоните. Какво трябва да се направи, за да се откриват нови зали?

- Това е сериозен проблем. Българското кино трябва да се докаже на пазара. В един мултиплекс, ако има два пъти повече зрители на български, отколкото на американски филм, собственикът трябва да си направи сметката и да селектира този български филм. Въпросът е, че ние трябва да се борим с тази конкуренция.

Киното за съжаление и радост е в тази международна среда. Всеки един български филм е на пазара и ако няма добри резултати, излиза в трета глуха.