Стефан Стоянов и Рамина Салдахан през една от творбите на авторката, която участва в Опасна красота. Снимки Черноморие-бг

Стефан Стоянов и Рамина Салдахан през една от творбите на авторката, която участва в Опасна красота. Снимки Черноморие-бг

Кураторът Стефан Стоянов провокира бургазли и гостите на града с изложбата "Dangerous Beauty" ("Опасна красота"). Тя представя съвременното изкуство през призмата на 31 жени - творци. Творбите им са експонирани на двата етажа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека - етаж 0 и етаж 4.

Изложбата е жива, защото кураторът ще сменя местата на творбите, докато тя се случва в пространствата на Центъра. "Опасна красота" спечели финансиране от Община Бургас в рамките на програмата за подпомагане на културни проекти.

"Тус чувствам себе си и мога да бъда истински. Бургас е градът на моето сърце и се надявам скоро да стана жител на града", сподели на брифинг Стефан Стоянов. Преди година за първи път провокира сетивата на бургазлии с изложбата "Толкова близо и толкова далеч", в която участваха автори от цял свят. Тази година той се завръща с две завладяващи изложби - "Опасна красота" и "347 Suite" с 50 офорта на испанския художник Пабло Пикасо, която ще бъде открита на 14-ти юли в културен център "Морско казино".

"За първи път в България ще бъдат показани творби на световно известни автори като Марина Абрамович, Рамина Салдахан, Аайдан Салахова и Тамара Де Лемпика. Това са изключително провокативни творци, чиито произведения винаги фокусират обществения интерес. Гарантирам, че творбите на останалите участнички в експозицията ще са също толкова любопитни, още повече че това е изложба, в която българските творци също заемат централно място. Бургаската публика ще види произведенията на Боряна Петрова, Росица Гецова, Миряна Тодорова, Мариела Гемишева, Искра Благоева, Ния Пушкарова и др. – все талантливи автори, чието творчество заслужава да е в центъра на международното изкуство това лято. Причината отново да избера Бургас, за да покажа световното изкуство, е че скулптурите на Габриела фон Хабсбург, наследницата на последния австрийски император, които показахме пред бургаската публика миналата година, направиха истински фурор", разказа на брифинга Стефан Стоянов. В него участваха две от авторките - Рамина Салдахан и Вероника Михалева. За двете това е първо участие в изложбата.

"Щастлива съм да съм тук и да бъда част от тази изложба. За първи път съм тук, но ми харесва страната и хората. Имате прекрасна и богата култура", сподели Радмина Салдахан от Азербайджан. "Никога не знам, какво ще излезе от картината. Но ми харесва, когато греша, защото грешката води до интересни места", допълни авторката.

Вероника Михалева съчетава в своята творба дигиталния и физическия свят. Видео скулптурата й подчинена на политиката и секса, които вървят ръка за ръка. "Политиците имат сила и власт. Когато тази сила е в сексуален контакт, тя се променя", споделя 24-годишната авторка. Тя е откритие на Стефан Стоянов и е най-младият участник в биеналето в Триест, Италия, през 2021 година. Нейната визуална творба провокира сетивата и се вписва органично в арт пространството на Центъра за съвременно изкуство и библиотека.

Експозицията ще бъде официално открита тази вечер и ще може да се разгледа всеки ден до 24.00 часа при вход свободен.

Артисти, които участват в изложбата:

Айдан Салахова (https://www.aidans.ru/en/

Алмагюл Менлибаева(http://www.almagulmenlibayeva.com/

Ангелика Кринзингер (https://www.galerie-krinzinger.at/artists/17163/angelika-krinzinger/works/)

Боряна Петкова (http://boryanapetkova.com)

Боряна Роса - https://boryanarossa.com/

Вероника Михалева - https://www.vmnotsafe.com

Кармен Калво (http://www.carmencalvo.es)

Сесилия Глазман (https://www.ceciliaglazman.com/)

Даниела Костова (https://danielakostova.com)

Габриела фон Хабсбург (https://habsburg.de/en/)

Хедър Бенет (http://www.heatherebennett.com/homepage1.html)

Хода Тавакол (http://hodatawakol.com/works)

Ида Таубе (https://www.rbth.com/travel/334829-chukotka-life-photos)

Искра Благоева (https://www.iskrablagoeva.com)

Ив Тошайн (https://iv.toshain.com/)

Ивана Ивкович (https://www.eugster-belgrade.com/artists/ivana-ivkovic/)

Якоб Лена Кнебл (https://biennalekneblscheirl.at/,​​https://biennalekneblscheirl.at/)

Калин Серапионов (https://serapionov.info)

Леонора де Брос (https://awarewomenartists.com/artiste/lenora-de-barros/)

Мариела Гемишева (http://www.marielagemisheva.com/projects.html)

Марина Абрамович (https://en.wikipedia.org/wiki/Marina_Abramovi%C4%87)

Марта Трифонова

Миряна Тодорова (http://miryanatodorova.com/#palaceoutofsheds)

Ния Пушкарова (https://www.galerie-krinzinger.at/artists/17163/angelika-krinzinger/works/)

Рамина Саадаткхан (https://www.saatchiart.com/romi_khan)

Росица Гецова - https://openartfiles.bg/bg/people/1911-%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D1%86%D0%BE%D0%B2%D0%B0

Сама Алшаиби -https://www.samaalshaibi.com/

Сара Абасиан- ​​https://mohsen.gallery/artists/sara-abbasian/

Стефка Георгиева

Тамара де Лемпика - https://www.delempicka.org/

Трине Лине Недреас (https://www.nedreaas.org/)

Вм НОТСЕЙФ - https://www.vmnotsafe.com/

Галерия