Христо Стоичков. Историята е озаглавена биграфичната книга на Стоичков

Христо Стоичков. Историята е озаглавена биграфичната книга на Стоичков

Легендата на ЦСКА и на "Барселона" Христо Стоичков ще открие детски турнир по футбол в Бургас. Носителят на Златната обувка ще даде началото на футболните двубои на 27-ми март от 15.00 часа на площад "Тройката" в морския град. В турнира ще участват деца родени до 2014 г. от отборите на ФК „Бургас спорт“, ФК „Нефтохимик“, ФК „Черноморец 1919“ и ДФК „Звездичка“. След последния съдийски сигнал, към 17.30 ч., участниците ще бъдат наградени от Христо Стоичков и кмета на община Бургас Димитър Николов.

По време на събитието Камата ще отдели време и внимание на всички, дошли да се срещнат с него като част от турнето за представяне на книгата му „Христо Стоичков. Историята“. Първите 500 от феновете ще имат възможност да получат книгата като подарък от самия Христо Стоичков, осигурен от партньорите в организацията на събитието. Събитието се провежда с подкрепата на Община Бургас.

„Христо Стоичков. Историята“ е откровената изповед на един от най-обичаните български футболисти, написана в съавторство с известния спортен журналист Владимир Памуков. С рекорден тираж от над 70 хиляди копия, книгата се наложи като абсолютен бестселър сред родните читатели и към днешна дата оглавява класацията за най-продаваните биографични книги в България. На изключителен интерес извън границите на България се радват и изданията на „Историята“ на английски, испански и полски език - в превод на Том Филипс, Мария Вутова и Агнешка Хмеловец. А аудиокнигата всички испаноговорящи с гласа на самия Стоичков.

„България за мен означава Христо Стоичков. Той е безспорен майстор на красивите голове, но аз не го доведох в "Барса" заради тях, а заради характера му. Надъхан, амбициозен, гладен за победи! Имах нужда точно от такъв играч за да направя дрийм тим, по който света да въздиша“, Йохан Кройф, легенда на световния футбол и баща на дрийм тима на „Барселона“

Биографията „Христо Стоичков. Историята“ разказва в първо лице за постиженията на един от най-успелите футболисти в спортната история. Книгата проследява дългия път, който Христо Стоичков извървява – от малкото игрище в родния му Пловдив, през опитите на комунистическия режим да му забрани да играе любимата игра до обявяването му за голмайстор на Световното първенство през 1994 г., спечелването на трофея „Златна топка“ и утвърждаването му като топ играч за „Барселона“, съпровождано от аплодисментите на 100-хилядната публика на „Камп Ноу“. Безкомпромисен и до болка откровен, легендарният номер 8 споделя своята истина с хилядите читатели в България и по света.

Откакто бе публикувана биографията, Камата бе на национално турне в 14 български града и гостува зад граница в Лондон, Торонто, Чикаго, Варшава и Леон.

През април 2023 г. по покана на ФК „Барселона“ Христо Стоичков представи книгата си на испански и се срещна със своите фенове в представителния фен магазин на ул. „Ла Рамбла“. По време на престоя си в Барселона Камата се срещна и с учениците от Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“, на което е съосновател.