Строят "Детелината" без да пречат на движението е от 1988 година.

Работните проекти са готови от 20 години, но досега нито едно правителство не е направило нищо за реализацията им", каза Димитър Николов. За този период са станали 75 тежки пътно транспортни произшествия с 11 загинали. При 34 от тях пострадалите са получили сериозни травми.

 

 

Този участък е основният пътен възел за Южното Черноморие и транзитните коридори за Турция и Гърция.

4 200 000 евро ще струва изграждането на пътен възел "Бургас-Меден рудник-Созопол". Фирмата, която ще строи "Детелината" е "Хидроремонтстрой". Срокът на изпълнение на проекта е 18 месеца. "Ще съкратим срока", бе категоричен премиерът Бойко Борисов. Той настоява първият етап от ремонта да приключи до 15 юни т.г. Той е свързан с построяването на кръговото кръстовище с три ленти. Вторият етап по думите на Борисов трябва да е приключен до 15 юни 2012 година и е свързан с построяването на естакадата.

"Тази първа копка, която правим днес е стратегическа за държавата и е задържан 23 години. Тук на това място се забива и забатачва един град, който има възможности за просперитет. Бургас е намерил себе си и върви напред. Той спечели 61 млн. лева по 16 проекти финансирани от оперативна програма "Регионално развитие", заяви Росен Плевнелиев.

Час и половина преди началото на церемонията машините и камионите на фирмата изпълнител на проекта бяха строени на пътя. Министър-председателят дойде 20 минути преди предварително обявения час за първата копка. "Гледай да не се изложиш", каза той на кмета Димитър Николов преди той да счупи бутилката с шампанското в кофата на багера.